Az elsö ütküzet a multikulturalizmus és a tradíció küzött

Az elsö ütküzet a multikulturalizmus és a tradíció küzött

Államfőt választ ma Ausztria, a megismételt második fordulóban két jelöltre lehet majd voksolni, és a felmérések szerint igen szoros küzdelem várható Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje és a függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen között. A választási kampány csaknem egy éve tart.

Magyar Menedék - Magyar Jézus

Az első fordulót áprilisban rendezték, akkor hatan indultak a tisztségért. A legtöbb szavazatot Norbert Hofer és Alexander Van der Bellen szerezte meg. Mivel az első fordulóban senki nem kapta meg a szavazatok abszolút többségét, egy hónap múlva megtartották a második fordulót kettejük között. A szoros küzdelemben Van der Bellen mintegy 31 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét.

Hírdetés

A szabadságpárt azonban választási visszaélésekre hivatkozva jogi úton támadta meg az eredményt, amelyet az alkotmánybíróság jóváhagyott és elrendelte, hogy az egész országban meg kell ismételni a szavazást. Az osztrák választások történetében példa nélküli eljárásról volt szó. A második megismételt forduló eredetileg kitűzött októberi időpontját azonban elhalasztották.

Az indoklás szerint számos hibásan leragasztott választási boríték miatt nem lehetett volna a szavazást jogszerűen és kifogástalanul lebonyolítani. Így december 4-e előtt immár negyedszerre kezdték meg kampányukat a jelöltek. A választás megismétlése 15 millió euró többletköltséget jelent a belügyminisztériumnak. Az utóbbi hetek felmérései szerint kiélezett lesz a verseny, hiszen a két jelölt fej fej mellett halad, így a szakértők szerint teljesen nyitott a választás kimenetele.

A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök. Az első tartományi részeredmények vasárnap 17 órától, már a végleges urnazárást követően várhatók. Előzetes eredmények estére lesznek. A levélszavazatokat hétfőn reggel kilenc órától számolják össze, így a végeredményt hétfő késő estig közlik

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »