Az észak-koreai sajtó szerint Trump halálbüntetést érdemelne

Az észak-koreai sajtó szerint Trump halálbüntetést érdemelne

PHENJAN. Az észak-koreai sajtó szerint Donald Trump amerikai elnök halálbüntetést érdemelne amiatt, hogy megsértette Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõt.

A Rodong Szinmunban, az észak-koreai állampárt lapjában szerdán megjelent vezércikkben heves kirohanást intéztek Trump ellen, aki – Phenjan szerint – gonosz módon megsértette az ország legfõbb vezetõjének méltóságát. A lap szerint Trumpot Észak-Koreában "gyalázatos bûnözõnek" tartják, akit a koreai nép halálra ítélt.   

Donald Trump hivatalba lépése óta többször is provokatív üzenetváltásokba bonyolódott Kim Dzsong Unnal: amellett, hogy kölcsönösen rakétacsapásokkal fenyegetõztek, személyes sértéseket is egymás fejéhez vágtak. Legutóbb az amerikai elnök azt írta ki a Twitterre: "Nem értem, Kim Dzsong Un miért sérteget engem azzal, hogy 'öreg' lennék, amikor én soha nem mondanám rá, hogy õ meg 'alacsony és dagadt' ".   

A Rodong Szinmun kitért arra is, hogy Észak-Korea szerint egyáltalán nem az idõjárás miatt hiúsult meg Trumpnak a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe tervezett látogatása múlt héten, amikor Dél-Koreában járt. A phenjani pártlap szerint az amerikai elnök egyszerûen csak nem mert szembenézni a "sötét tekintetû" észak-koreai katonákkal.   

Az észak-koreai média szerdán Kim Dzsong Unról új fényképeket tett közzé, amelyeken az észak-koreai vezetõ megszemlél egy traktorgyárat, kipróbálja ez egyik jármûvet, illetve kedélyesen nevetgél az üzemben dolgozókkal. Az utóbbi két hónapban Kimnek sorra csak ilyen jellegû médiamegjelenései voltak: mosolyogva tett látogatásokat gazdaságokban és gyárakban. Június közepe és szeptember között még kizárólag rakétakísérletek és fegyvergyár-látogatások alkalmával készültek fotók Kim Dzsong Unról – derült ki a dél-koreai országegyesítési minisztérium által összegyûjtött adatokból. A hangsúlyváltás célja az lehet, hogy a vezetés megerõsítse belsõ támogatottságát, és bizalmat sugározzon az emberek felé a fokozódó nemzetközi szankciók közepette.   

A Reuters hírügynökség rámutatott, hogy miközben manapság az észak-koreai vezetõt csak a gazdasági fejlõdéshez köthetõ eseményekkor fényképezik, ezzel egy idõben lecsendesedett az ország rakétakísérleti tevékenysége is. Szeptember 15. óta Észak-Korea nem lõtt ki rakétát, és nem tesztelt egyetlen nukleáris fegyvert sem.   

Szerdán Kínában bejelentették, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök különleges megbízottat küld Észak-Koreába a hét második felében. Észak-Koreában több mint egy éve nem járt magas rangú kínai tisztségviselõ. Szong Tao, a Kínai Kommunista Párt nemzetközi részlegének vezetõje pénteken fog elutazni, látogatásának célja az – írja a Hszinhua hírügynökség -, hogy tájékoztassa Phenjant a Kínai Kommunista Párt legutóbbi, október végén tartott kongresszusának eredményeirõl. Szong már járt Vietnamban és Laoszban is ugyanezzel a megbízatással.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »