Az évszázad végére eltűnhetnek a svájci gleccserek

Az évszázad végére eltűnhetnek a svájci gleccserek

BERLIN. Szakértõk szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltûnhetnek – számolt be róla a Tages-Anzeiger címû svájci lap.

Még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legnagyobb erõfeszítések árán sem lehet megakadályozni, hogy 2100-ra eltûnjön a svájci gleccserek 80-90 százaléka – írta a lap Matthias Huss, a zürichi Szövetségi Mûszaki Fõiskola (ETH) glaciológusának elemzésére hivatkozva.

A kutató megállapításai szerint a svájci gleccserek kiterjedése a kis jégkorszak idején, 1850 körül volt a legnagyobb, területük akkoriban elérte az 1735 négyzetkilométert, ami megfelel Zürich kanton méretének.

Mostanra azonban már csak 890 négyzetkilométer lett a gleccserek kiterjedése, 166 év alatt tehát a felére csökkent a méretük.

A jégmennyiség is drámaian csökkent: becslések szerint 1850-ben még körülbelül 130 köbkilométer volt, 2016-ban viszont már 60 százalékkal kevesebb, mindössze 54 köbkilométer. Tavaly majdnem egy köbkilométernyi térfogatot, azaz mintegy 900 milliárd liternyi vizet veszítettek a gleccserek Svájcban.

Mindez a gleccserek számának csökkenését is eredményezte: 1973-ban még 2150 gleccsert tartottak számon, jelenleg már csak 1400-at.

A gleccserek olvadása érezhetõen hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez is, ami 2100-ig 30-100 centiméter között lehet.

A gleccserek évmilliók óta olvadnak, 20 ezer évvel ezelõtt például még Svájc teljes területét jég fedte, az utóbbi 150 évben azonban felgyorsult az atmoszféra felmelegedése és ezzel együtt a gleccserek olvadása is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »