Az Igazságszolgáltatási Felügyelet átkerülne az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról szóló tervezet többek között azt is előírja, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet kerüljön át az igazságügyi minisztérium alárendeltségébe – jelentette be szerdán Tudorel Toader szakminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a jelenleg a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) keretében működő testület megőrizné függetlenségét, autonómiáját, semmiképpen “nem kerülne a politikum igazgatása alá”.

“Lenne még egy ennél radikálisabb megoldás, az, hogy a román állam teljesen különálló, autonóm intézményévé váljon, de semmiképpen ne függjön a CSM-től, ne a CSM szabja meg a szervezeti szabályzatát, ne az hagyja jóvá a jelentéseit” – mondta Toader.

A miniszter szerint hozzávetőlegesen 7.000 ügyész és bíró tevékenykedik Romániában, az Igazságszolgáltatási Felügyelet 70 tagjára pedig rendkívül fontos szerep hárul. A testületnek a szaktárca alárendeltségébe történő utalásával az a cél, hogy biztosítsák a felügyelet autonómiáját és függetlenségét – tette hozzá Tudorel Toader. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »