Az iráni Forradalmi Gárda felajánlotta segítségét a palesztinoknak

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka felajánlotta az iszlám köztársaság segítségét a palesztin ellenállóknak a viszályban, amely Donald Trump amerikai elnöknek a Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntése miatt robbant ki – jelentette kedden a gárda honlapja, a Sepahnews.

Értesülések szerint Kasszem Szolejmani tábornok minderről telefonon tájékoztatta hétfőn a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin szervezet Ezzeddín al-Kasszám Brigádok nevű katonai szárnyának parancsnokát.

Hírdetés

A Sepahnews közölte azt is, hogy minden, a térségben működő ellenállási csoport kész megvédeni a jeruzsálemi al-Aksza mecsetet. Kasszem Szolejmani vezeti a Forradalmi Gárda Al-Kudsz (Jeruzsálem) Brigádok nevű egységét, amely kivette a részét az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokból Észak-Irakban és Szíriában is.

Teherán élesen bírálta Trump múlt szerdai döntését, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és megtorlással fenyegetett. Haszan Róháni iráni elnök kiemelte: Jeruzsálem az iszlám harmadik legszentebb imahelye, az al-Aksza mecset miatt „többet jelent politikánál”. Szerinte a muzulmán világ kegyhelyei veszélyben vannak, s ez olyasmi, amivel az Egyesült Államok és Izrael jobb, ha nem provokálják a muszlimokat – tette hozzá Róháni.

Az amerikai bejelentést követően tiltakozási hullám indult Ciszjordániában és a Gázai övezetben is. A Hamász pedig múlt péntektől újabb intifádát (palesztin felkelést) hirdetett.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »