Az ISIS vállalta a kopt keresztények elleni terrortámadást

Az ISIS vállalta a kopt keresztények elleni terrortámadást

Az Iszlám Állam vállalta magára az egyiptomi keresztények elleni pénteki terrortámadást. Kairó egyik külső kerületében összesen 9 embert gyilkoltak meg egy kopt templomnál és egy keresztény tulajdonú üzletben.

Ezrek búcsúztatták a pénteki kairói terrortámadás áldozatait, akiket egyszerre temettek el, már a tragédia napjának estéjén.

„Újévkor és karácsonykor, minden évben. Minden ünnepen ezt kapjuk ajándékba” – ironizált keserűen ez a kopt keresztény férfi, arra utalva, hogy Egyiptomban rendszeresen követnek el merényleteket a közösségük ellen, különösen a vallási ünnepek környékén.

Kairó egyik déli külvárosában most kettős terrortámadást hajtottak végre koptok ellen: egy fegyveres férfi előbb egy boltban ölt meg két embert, majd egy templomot rohamozott meg, és agyonlőtt hat hívőt valamint egy biztonsági őrt, mielőtt a rendőrök letartóztatták.

„A lövésekre ébredtem. Kiszaladtam az erkélyre és láttam egy férfit, aki emberekre lövöldöz. Aztán hirtelen a semmiből eltalálta az arcomat egy golyó, miközben a támadó összevissza lövöldözött. Ha előtte állok, ott helyben meghaltam volna. Mindenkire rálőtt, aki a környéken volt” – mondta egy túlélő.

A merénylőnél robbanószerkezetet is találtak. Több szemtanú is arról számolt be, hogy a támadó nem volt egyedül, de ezt az egyiptomi belügyminisztérium nem erősítette meg.

„A támadóknál fegyver volt és bukósisakot viseltek. Volt náluk egy kék doboz is. Az egyikük lelőtt egy biztonsági őrt. Miután megölte az őrt, a támadó elkezdett a templomban lévő emberekre lőni. Odaszaladtunk segíteni, ezután ránk is tüzet nyitott. Fegyvertelenek voltunk, úgyhogy elrejtőztünk és megvártuk, amíg átmegy a templom másik felébe. Aztán gyorsan megszereztük a halott biztonsági őr fegyverét, és megpróbáltuk lelőni a támadót, de elhibáztuk a lövést” – mondta egy másik túlélő.

A terrortámadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. Az elmúlt évben már több mint 100 keresztényt gyilkoltak meg Egyiptomban, ezeket a merényleteket többnyire a dzsihadista terrorszervezet helyi tagjai követték el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »