Az Iszám Állam repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készült Ausztráliában

Az Iszám Állam repülőgép felrobbantására és gáztámadásra készült Ausztráliában

SYDNEY. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet utasítására egy utasszállító repülõgép felrobbantására és gáztámadásra készült két férfi, akit a minap vettek õrizetbe Sydneyben – közölte pénteken Micheal Phelan ausztrál helyettes rendõrfõkapitány.

Phelan szerint az összeesküvõk – a 49 éves Khaled Khayat és a 32 éves Mahmoud Khayat – azt tervezték, hogy felrobbantják az Etihad légitársaság Sydneybõl Abu-Dzabiba tartó járatát, illetve gáztámadást hajtanak végre rendkívül mérgezõ gázzal, kén-hidrogénnel.

A pokolgép alkatrészeit és a katonai minõségû robbanóanyagot egy légi teherszállítmánnyal juttatta el hozzájuk Törökországból az Iszlám Állam egyik parancsnoka. Phelan szerint aggodalomra ad okot, hogy ezt észrevétlenül meg tudta tenni.

A pokolgépet az IÁ egyik robbantási szakértõjének utasításai alapján rakták össze. A szerkezetet húsdarálónak álcázták, és Khaled Khayat a sydneyi repülõtérre vitte július 15-én, hogy a mit sem sejtõ fivére felvigye a gép fedélzetére. Végül azonban a férfi valami oknál fogva mégsem adta oda a testvérének a csomagot, és távozott a repülõtérrõl a pokolgéppel együtt.

A meghiúsult kísérlet után a két vádlott megpróbált házilag vegyi fegyvert készíteni. Erõsen mérgezõ kén-hidrogént akartak bevetni, de még nem választottak helyszínt, bár kaptak ehhez is ötleteket az IÁ-tól.

Phelan szerint az összeesküvés az Iszlám Állam sugallatára és irányítása alatt zajlott, s ez volt az egyik egyik legszövevényesebb összeesküvés, amelyet Ausztráliában lepleztek le.

Az ausztrál hatóságoknak azonban fogalmuk sem volt a készülõ terrortámadásokról, amíg a múlt szerdán nem kaptak információkat róla egy külföldi hírszerzõ szolgálattól. A rendõrség szombaton razziákat tartott Sydney több pontján, és õrizetbe vett négy embert, valamint megtalálta a pokolgépet is. Az egyik személyt elengedték, kettõ ellen vádat emeltek, míg a negyediket egyelõre vádemelés nélkül tartják fogva a terrorellenes törvénnyel összhangban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »