Az MSZP segítheti ki a Fideszt a plakáttörvény ügyében

Az MSZP segítheti ki a Fideszt a plakáttörvény ügyében

Új javaslatcsomaggal állt elő az MSZP az úgynevezett plakáttörvény ügyében a pénteki rendkívüli parlamenti ülés előtt – jelentette be hétfőn Tóth Bertalan frakcióvezető az ötpárti egyeztetés után. Eredetileg szeptemberben szerették volna leporolni egy régebbi javaslatukat, de mivel a Fidesz rendkívüli ülést kezdeményezett a nyári szünetben – ami Tóth szerint „aljas módszer” – ezért mindenkinek eljuttatták a csomagjukat.

Mint ismert, az Országgyűlés múlt szerdán kétharmados többség hiányában elutasította a plakáttörvény néven ismert, hivatalosan „a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról” szóló javaslat kétharmados többséget igénylő részeit. Az egyszerű többséget igénylő részeit a kormánypárti többség megszavazta, de a töredékes, értelmetlen jogszabályt Áder János köztársasági elnök visszaküldte megfontolásra.

A szocialisták kényelmetlen helyzetbe kerültek a plakáttörvénnyel, hiszen az kifejezetten a Jobbik ellen irányul, így a baloldalon arra kényszerülnek, hogy eldöntsék, kit támogatnak inkább: a kormányt vagy a Jobbikot. A helyzet feloldására elővett MSZP-s javaslat lényege a következő:

legyen tilos kampányidőszakban minden kormányzati kampánya jelölő szervezeteken és jelölteken kívül más (például a CÖF vagy a Fidelitas) ne kampányolhassona tulajdonosoknak a plakáthelyek 25 százalékát fel kell ajánlaniuk a pártoknak, és köztük arányosan kell elosztanikampányidőszakon kívül meg kell tiltani a közpénzből való kampányolást, minden köztéri eszközön

Kósa Lajos, Fidesz frakcióvezetője még az egyeztetés előtt azt mondta: ha a szocialistákkal meg tudnak egyezni, „ha nem teljesen őrültség a javaslatuk, és össze tudunk hozni valamilyen kompromisszumot”, akkor pénteken ismét megkísérlik a kétharmados részekkel együtt újra elfogadni a törvényt.

Korábban az LMP-nek is voltak az MSZP mostani csomagjához hasonló javaslatai, egyebek mellett a közpénzből folytatott reklámkampányok (nem csak a plakátok) teljes tilalmáról. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke erre is azt mondta, hogy tartalmilag támogathatók, de a végül a bizottságban elfogadott, véglegesnek szánt szövegben ezek nem köszöntek vissza, így az LMP nem is támogatta a törvényjavaslatot.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke korábban a Facebookon azt írta: „Napok óta a legfelsőbb szintekről üzengetik nekünk: a miniszterelnök nagyon szeretné ezt a törvényt.” Bárándy Gergely MSZP-s képviselő a Hír TV Egyenesen című műsorában beszélt arról, hogy a Fidesz sms-ben győzködte az ellenzéki képviselőket, hogy ne menjenek el szavazni. Kósa Lajos ezt elismerte hétfői sajtótájékoztatóján, sőt, arra szólította fel az újságírókat, hogy küldjenek ők is sms-eket a szocialistáknak.

A parlamenti erőviszonyok alapján a Fidesznek és a KDNP-nek csak annyi hiányzik a kétharmadhoz, hogy két ellenzéki képviselő ne vegyen részt a szavazáson. A múlt szerdán viszont csak egy ellenzéki, a vesegörcsöt kapott DK-s Oláh Lajos hiányzott, így nem jártak sikerrel. 

Csütörtökön vagy pénteken ül össze a törvényalkotási bizottság, ott fog kiderülni, hogy valójábvan mit fogadnak el az MSZP javaslataiból.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »