Az Origo feljelentést tesz a momentumosok látogatása miatt

Feszült jelenetnek lehettek szemtanúi csütörtökön azok, akik a kirúgási és felmondási hullámok után is a kormányközeli Origo szerkesztőségében maradtak: Fekete-Győr András és Papp Gergő, a Momentum elnöke és sajtóreferense bejutott a Montevideo utcai épületbe, majd számon kérte cikkei miatt a portál újságíróját, Kovács Andrást. 

A Magyar Idők azt írja, a történtek miatt az Origo feljelentést tesz. A lapnak Kovács András elmondta: megdöbbentő, hogy egy magát komolynak mondó párt elnöke olyan jogsértésre vetemedik, hogy engedély nélkül betör egy magántulajdonban lévő épületbe. Hozzátette, ha ugyanezt a jogsértést Orbán Viktor vagy más fideszes politikus követte volna el egy ellenzéki médiummal szemben, már rég tüntetést szerveznének.

Azt írják, a Momentum akciójának feltételezhetően az volt az előzménye, hogy Kovács András e-mailben kérdéseket tett fel a pártnak arról, kapcsolatban állnak-e Soros Györggyel, illetve kapnak-e tőle bármilyen anyagi támogatást. Az újságíró közölte: legjobb védekezés a támadás alapon megjelentek az irodában, majd 15 percig engedély nélkül videóztak.

http://mno.hu/

Mi is beszámoltunk arról, hogy csütörtökön a momentumosok provokatívan arról kérdezték Kovácsot, miről ír jelenleg, milyen lejárató anyagai várhatóak a közeljövőben. Fekete-Győr András megjegyezte, sajnálja, hogy idáig jutott az Origo, és biztos benne, hogy a lap dolgozói is rosszul érzik magukat a kormányzati szócsőszerep miatt.

„Bár nem igazán akart velünk szóba állni, úgy tűnt, hogy Kovács András szégyelli magát: a momentumos lejárató írásokat sem indokolta, mindössze annyit mondott, hogy ő nem közszereplő, és szerződése alapján sem beszélhet készülő cikkeiről” – mondta Papp Gergő. A sajtóreferens szerint azért volt szükség a beszélgetésre, hogy a propagandacikkek gyártói is megértsék: valódi embereket próbálnak lejáratni, és ennek igazi következményei is vannak. Az egyoldalú beszélgetésnek aztán Tókos Lóránt, a portál vezérigazgató-helyettese vetett véget: távozásra szólította fel a momentumosokat, számonkérve a forgatási engedélyük hiányát.

A történtek után az Origo vezércikkben számolt be arról, ők hogy látták a politikus látogatását: az immár hagyományaikhoz hűen névtelen szövegben úgy fogalmaznak, hogy a Momentum Mozgalom vezetője „a Jobbikhoz közeli Kuruc.infó módszereihez hasonlatosan” tört be az Origo szerkesztőségébe, ahol kísérőivel mindenféle engedély nélkül készített felvételeket. „Fekete-Győr és kísérete körülbelül 10-15 percet volt jogtalanul a szerkesztőségben, aztán megérkeztek az irodaház portásai, elzavarták őket, ők pedig elkullogtak” – írta az Origo. Hozzátette: „Érdekes az is, hogy miközben a Momentum Mozgalom politikusai úgy gondolják, jogukban áll egy magáncéghez működő kamerával betörni, ők maguk többször is akadályozták a nekik nem szimpatikus médiumok munkáját nyilvánosan meghirdetett eseményeken, és fenntartják a jogot, hogy megmondják, kivel állnak szóba.”Késő délután a momentumosok is közleményt adtak ki, mint írták, számon akarták kérni „a közpénzből folytatott uszítást, ugyanis a propagandisták nem újságírók, hanem politikusok. […] Beszélgetni szerettünk volna velük, hogy ők is lássák, hogy ők hús-vér embereket járatnak le, és esetleg megszólaljon a lelkiismeretük.” Hozzátették: mindannyiunk érdeke, hogy az emberek felismerjék, hogy az újságírás és a propaganda nem ugyanaz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »