Az Origót saját szerkesztőségében zaklatta a szereptévesztésben lévő Momentum

Különös jelenet zajlott le csütörtökön a legnagyobb hazai online újság, az Origó szerkesztőségében. A Momentum elnöke, Fekete-Győr András és a nemrégiben párttá alakuló, az olimpiai kezdeményezés ellen népszavazási aláírásgyűjtéssel ismertté vált mozgalom sajtófőnöke hívatlanul beállított az Origó szerkesztőségébe, és számon kérte az ott dolgozó újságírókat.

A Momentum Facebook-oldalára kikerült reggeli fotó szerint úgy érezték, “beszélgetniük kell” az Origó újságíróival, majd később is azzal indokolták hívatlan jelenlétüket, párbeszédet szeretnének az általuk csak propagandagépezetként minősített szerkesztőségekkel, és annak tagjaival.

Ez azért is különös állítás, mert ezen a héten az Origó újságírójának kérdéseire nem válaszolt a Momentum, helyette csak kiszerkesztették a válaszukat – miszerint a kérdező eltévesztette a címet, ne a sajtókapcsolatok számára fenntartott emailcímre írjon, hanem a propagandaosztály részére – majd azt az újságíró eredeti kérdéseivel együtt kitették a Facebook-oldalukra.

A Momentum Mozgalom jó ideje minősíti a magyar sajtó egy részét a propagandagépezet résztvevőjének. Korábban több alkalommal is kizavarták a TV2 riportereit és operatőreit nyilvános eseményeikről és kijelentették, hogy az általuk propagandamédiának nevezett sajtónak nem nyilatkoznak, mert csak hazudnak róluk, perelni azonban nem perelnek a szerintük valótlan állítások miatt. Pedig az, hogy friss pártként a Momentum kizárja a nyilvánosság egy részét, az sajtószabadság-kérdés is: ezzel ugyanis pont azt a gyakorlatot folytatják, amit egyébként kritizálni szoktak.

Újabb határt léptek át

Azonban a csütörtöki Momentum-akció minden eddigi szóbeli üzengetést átlépve egy újabb határ: Fekete-Győr Andrásék hívatlanul, politikusként állítottak be egy magánterületen lévő szerkesztőségbe, majd a Facebook oldalukra fölkerült videó tanulsága szerint ott teljes szereptévesztésben számon kérték a munkájukat végző újságírókat.

Az akció nem váltott ki osztatlan sikert, mert a Momentum eddig azt propagálta, feltétlen híve a sajtó- és véleményszabadságnak és ellene van minden olyan kormányzati tervnek, mely szerintük az újságírók vagy a média jogköreinek szűkítését eredményezné.

“Magánterületre engedély nélkül senki – még a hatóságok – sem léphetnek be. Az engedély hiányát pedig nem pótolja a közérdekre való hivatkozás” – közölte az eset után a TASZ.

“A Momentum eddigi legrosszabb húzása volt a látogatás az Origóban. Ha otthon maradtak volna, jobban jártak volna” – minősítette a balul elsült akciót az Index.

Hasonlóan fogalmazott a Heti Válasz publicistája is: “Fekete-Győr Andrásék ugyanazt gondolják a sajtóról, mint azok, akiket a sajtószabadság felszámolásával vádolnak”.

A különös látogatás Facebook-videóját itt tekintheti meg.

forrás: hirado.hu

The post Az Origót saját szerkesztőségében zaklatta a szereptévesztésben lévő Momentum appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »