Az orosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta Navalnij kizárását az elnökválasztásból

Az orosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta Navalnij kizárását az elnökválasztásból

Az orosz legfelsőbb bíróság helybenhagyta szombaton kihirdetett határozatában a központi választási bizottság azon döntését, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018. március 18-ra kitűzött oroszországi elnökválasztáson – írja az MTI.

A választási bizottság hétfőn arra hivatkozva utasította el a 41 éves politikus bejegyzési eljárásának megkezdését, hogy gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azzal érvelt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. Csütörtökön nyújtott be panaszt a választási bizottság döntése ellen, a legfelsőbb bíróság szerint azonban a döntés teljesen összhangban áll a törvényekkel.

Az elnökjelöltek regisztráláshoz szükséges iratok leadásának határideje vasárnap jár le.

Navalnij a választási bizottság döntése után arra buzdította a választópolgárokat, hogy bojkottálják a szavazást. A Kreml erre reagálva közölte: a hatóságok megvizsgálják, hogy a felhívás nem törvényellenes-e.

http://mno.hu/

Az Európai Unió kedden elítélte az orosz választási bizottság döntését. Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak a jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénz elsikkasztása miatt elítélték. „Nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben” – írta Kocijancic. Hozzátette, hogy az illetékes hatóságok döntése miatt „komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege”. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »