Az oroszok szerint Washington be fog avatkozni az orosz elnökválasztásba

Moszkvának nincs kétsége afelől, hogy az Egyesült Államok be fog avatkozni a jövő évi oroszországi elnökválasztásba – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kínai és japán sajtóorgánumoknak adott, a TASZSZ orosz hírügynökség által szerdán ismertetett nyilatkozatában.

 

 “Hozzászoktunk az amerikai beavatkozáshoz. Együtt élünk vele, csakúgy mint azzal, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatják a telefonbeszélgetéseket. Ha nem ebből indulnánk ki, az azt jelentené, hogy abszolút naivak vagyunk, egy másik bolygóról érkeztünk, és nem tudjuk, hogy mi miről szól” – mondta.

 

Az Egyesült Államokban az elnökválasztásokba történt állítólagos orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozással kapcsolatban megismételte a moszkvai álláspontot, miszerint semmilyen bizonyíték sem támasztja alá az orosz hackerekkel kapcsolatos vádakat.

 

A kétoldalú viszony kilátásairól szólva Rjabkov kijelentette: “továbbra is úgy gondoljuk, hogy Donald Trump kormányzatának megjelenésével van lehetőség orosz-amerikai kapcsolatok bizonyos fokú javítására”.

 

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban egy sok tekintetben példa nélkül álló szankciós törvényt fogadtak el, amely számos tekintetben “megkötötte a végrehajtó hatalom kezét”, és ” megfosztotta a manőverezés lehetőségétől”. Mint mondta, az a tény, hogy a végrehajtó hatalomnak a kongresszus jóváhagyása nélkül nincs lehetősége a büntetőintézkedések eltörlésére, “komoly csapás” a kétoldalú kapcsolatok fundamentumára.

 

A miniszterhelyettes kijelentette, hogy Moszkva nem kívánja “nulla végösszegű játékká” változtatni a Washingtonhoz fűződő viszonyát, mert tisztában van vele, hogy ezzel számos esetben magának ártana, illetve a regionális vagy globális biztonságnak okozna kárt.

 

MTI
kép: kremlintour.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »