Az SaS menesztené Kaliňákot és Richtert

Az SaS menesztené Kaliňákot és Richtert

POZSONY. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás ismét megpróbálja a parlamentben meneszteni Ján Richter munkaügyi minisztert és Robert Kaliòák belügyminisztert. A bizalmatlansági szavazás kezdeményezésének oka a Tiszta nap- és a Bašternák-ügy – közölték csütörtöki sajtótájékoztatójukon a liberálisok.

„A mai napon megkezdjük az említett urak menesztéséhez szükséges aláírások gyûjtését” – mondta Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke. Egyúttal nagyra értékelte Peter Plavèan oktatásügyi miniszter lemondását, ami véleménye szerint precedenst teremtett. Sulík úgy véli, Richter és Kaliòák is teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy lemondjanak, illetve menesszék õket.

Natália Blahová, az SaS frakcióvezetõje szerint a galántai Tiszta nap nevelõintézet körüli helyzet legújabb fejleményei bebizonyították, hogy „a munkaügyi minisztérium élén olyan ember áll, aki nem habozik eladni a gyermekek egészségét politikai érdekeiért”. Blahová egyúttal emlékeztetett, az ellenzék korábban már próbálta meneszteni Ján Richtert, de nem járt sikerrel. Hozzáfûzte, a második próbálkozás talán nem lesz hiábavaló.

„Hiszem, hogy a kormánykoalíció képviselõi között is akadnak rendes emberek, akik úgy gondolják, nem szabad a gyerekek egészségét veszélyeztetni” – mondta Blahová.

¼ubomír Galko, a Szabadság és Szolidaritás alelnöke a Bašternák-ügyre emlékeztetett, amelybe – mint mondta – Robert Kaliòák belügyminiszter is érintett. „Továbbra is fennáll annak a gyanúja, hogy Bašternák vállalkozó a miniszternek áron alul eladott részvényekkel büntetõjogi mentességet akart vásárolni” – fogalmazott Galko, s feltette a kérdést, mi tartja még a székében Kaliòákot. Az ellenzéki képviselõ véleménye szerint ennek egyik oka, hogy belügyminiszterként büntetlenség illeti meg õt.

Az ellenzék már régóta követeli Kaliòák menesztését, és ebbéli igyekezetét továbbra is folytatni szándékozik. Következõ lépésként bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek ellene – és Richter ellen – a parlamentben.

Richard Sulík egyúttal hangsúlyozta, Robert Fico miniszterelnök hazárdjátékot ûz Szlovákiával. „A koalíciója romokban hever” – jelentette ki az SaS elnöke hozzátéve, a koalíciós válság nem az értékrendbeli különbségek, hanem a pénz miatt robbant ki.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »