Bangladesi menedékkérők: Magyarország nem fellebbezett az ítélet ellen

Bangladesi menedékkérők: Magyarország nem fellebbezett az ítélet ellen

Több mint két hónappal ezelőtt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, ahogyan két bangladesi menedékkérővel bántak 2015 őszén a röszkei tranzitzónában. A strasbourgi bíróság egyhangú döntése értelmében jogszerűtlen volt a két férfi fogva tartása és visszaküldése Szerbiába a menedékkérelmük elutasítása után. Iliasz Iliasz és Ali Ahmed számára a bíróság 10-10 ezer euró (3-3 millió forint) kártérítést ítélt meg, továbbá arra is kötelezték Magyarországot, hogy térítse meg a két bangladesi peres költségeit.

Az EJEB döntése nem jogerős, a magyar kormány pedig azonnal bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Azonban a strasbourgi bíróság lapunk megkeresésére közölte, hogy hazánk máig semmilyen jogi lépést nem tett az ügyben. Igaz, összesen három hónapja van a kormánynak, hogy fellebbezzen a március 14-én kihirdetett döntés ellen, ám a határidő néhány hét múlva lejár. Ráadásul a késlekedés azért sem érthető, mert a Fidesz és a kormányzat képviselői egymás után háborodtak fel az ítélet miatt Ugyanakkor ha Magyarország nem fellebbez a döntés ellen, a strasbourgi bíróság szerint a kormány köteles eleget tenni az ítéletnek – tájékoztatta lapunkat a szervezet.

Belföld MN Értetlenül áll a kormány a strasbourgi intézkedés előtt Bakondi szerint a tinédzserek átszállításával kapcsolatban semmifajta döntés nem született.

Elsőként Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója szólalt meg, és bejelentette, hogy Magyarország fellebbez az elmarasztaló ítélet ellen. Mint mondta, hazánk nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el. Bakondi szerint a két bangladesi férfi esetében is teljes mértékben törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket Magyarország, a Szerbiába történő kiutasításról pedig úgy született döntés, hogy a hatóságok meggyőződtek arról, biztonságos harmadik országról van szó. Az ügyben szűkszavúan a miniszterelnök is megszólalt, aki bár igyekezett elkerülni, hogy megemlítse a két külföldit képviselő, amúgy Soros Györgyhöz közeli Magyar Helsinki Bizottság nevét, utalt a szervezetre. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Ennek a szervezetnek kellene kifizetnünk a perköltséget, és ennek a két szerencsétlen embernek kellene milliókat kifizetnünk, akikről azt sem tudjuk, hol vannak.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak nevezte a migránsok kiutasításával kapcsolatos strasbourgi ítéletet. Egyben ő is bejelentette, hogy a kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen. A tárcavezető bírálta a Magyar Helsinki Bizottságot, és nagyon szomorúnak nevezte, hogy a szervezetben dolgozó magyarok nem értik meg, a magyarok nem akarnak beengedni illegális bevándorlókat. Hozzátette, nem merült fel a kormányülésen, hogy Magyarország kilépjen az emberi jogok európai egyezményéből. Utóbbit azután szögezte le Lázár, hogy Vejkey Imre, a KDNP képviselője a parlamentben azt mondta, szerinte itt az idő elgondolkodni az egyezmény vagy egyes pontjai felmondásáról.

http://mno.hu/

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »