Bányát nyitna Putyin a Holdon

A beruházással a Luna–25 űrszonda projektjét támogatja meg az orosz kormány, Vlagyimir Putyin elnök ugyanis szívesen látná országát újra űrnagyhatalomként. A terv szerint a korábban Luna-Glob névre hallgató űrszonda 2019-ben a Hold déli pólusán, a Boguslawski-kráterben fog leszállni és nyersanyagok után kutatni, az eredményekről pedig információkat küld majd.

Forrás: AFP

A következő fázisban kap feladatot a most bejelentett beruházás értelmében megvalósuló Luna-Resurs (Luna–26) automatizált űrhajó, amelyet az állami NPO Lavocskin űrkutatási gépgyártó vállalat építhet meg, 2020. februári határidővel. A TASZSZ orosz állami hírügynökség által közöltek szerint az űrjármű a Hold körül kering majd 200 kilométeres magasságban egy éven át. Az űrhajó a Luna–25 leszállóegységétől érkező információkat gyűjti majd össze és továbbítja a Földre, s kutatásokat is végezni fog az égitesten lévő felszerelések távvezérlésén keresztül.

Hírdetés

Ezután olyan mélyfúrásra alkalmas landolóegységet küldenek a Hold déli sarkára, amelynek rendszere képes a leszállás helyszínét három kilométeres pontossággal meghatározni.

A negyedik szakaszban a Luna-Grunt nevű automatizált űrállomást állítják pályára. Az állomás a talajminták vételére alkalmas járművet, valamint a mintavételhez és a minták eredeti állapotban való megőrzéséhez és Földre juttatásához szükséges berendezéseket is szállít majd. A folyamatot az űrállomásról fogják irányítani teljesen automatizáltan, űrhajós egyelőre nem vesz részt az expedícióban.

Oroszország több mint negyven éve, 1976. augusztus 9-én küldött utoljára űrszondát a Holdra. A sikeresen landoló Luna–24 két héttel később 170 gramm talajmintával tért vissza a Földre.

Máris van konkurencia
A floridai központú Moon Express lehet az első magánvállalat, amely a Holdról és az aszteroidákról származó minták kereskedelmébe fog. A kereskedelmi holdutakat is tervező amerikai cég 2020-ban vágna bele a bányászatba és a kitermelt anyagok kereskedelmébe, arra számítva, hogy a Holdról származó minták egy csapásra a Föld legértékesebb anyagává válnak, hatalmas profithoz juttatva az űrbányászokat. Hasonló tervei vannak a japán iSpace Inc. vállalatnak, több kínai startup cégnek, de nemrég Luxemburg is az aszteroidákon található ásványok kibányászását tűzte ki célul.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »