Barcelonai gázolás: büntetett előéletű volt a radikalizálással vádolt imám

Büntetett előéletű volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság ezt meghiúsította – írja az MTI az El Mundo című spanyol napilap információira hivatkozva.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson, de az imám ügyvédei fellebbeztek, és egy bíró érvénytelenítette a kiutasításról szóló döntést, mert nem találta őt közveszélyesnek.

Legfrissebb hírek szerint a katalán rendőrség robbanómellény és pokolgép készítéséhez szükséges anyagokat talált annak az alcanari háznak a pincéjében, ahol egy detonációban többedmagával meghalt az imám.

http://mno.hu/

Barcelona központjában múlt csütörtökön egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül járókelőket gázolt el. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. A két támadásban összesen 15-en haltak meg, a sebesültek száma száz fölött van.

A merényleteket megelőző éjjel Alcanar városában házrobbanás történt, az épület bérlői robbanóeszközök készítésével kísérletezhettek. Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap azt mondta, a merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butángázpalackot találtak.

A merényletek négy gyanúsítottjának tárgyalását kedden egy madridi bíróságon tartották. Egyikük a hírek szerint azt mondta, hogy nagyobb szabású, pokolgépes támadásokat akartak végrehajtani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »