Bayer Zsolt: A sötét oldal "hírei"

Bayer Zsolt: A sötét oldal "hírei"

Két hírecske, a 444 és az index tálalásában.

Nézzük előbb a 444 meséjét:

„A francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Fehéroroszországból importált gombákban

Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt a francia fogyasztóvédelmi ügynökség (DGCCRF) eredményeiről azt mondta, nyomokban céziumot tartalmazó gombák érkeztek Oroszországból.

Azután hallgatták meg, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból érkezett. Egy hét masszív tagadás után a Roszatom múlt pénteken közölte, bizottságot hoznak létre a ruténium-106 légkörbe kerülésének kivizsgálására. (Arról, hogy a radioaktív felhőt hogyan magyarázzák az orosz állami sajtóban, itt írtunk.) Az eset miatt megszigorították a Franciaországba behozott élelmiszerek ellenőrzését, erről jelentett most az ASN vezetője.

Chevet elmondta, hogy a céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel, de ennél többet egyelőre sem a DGCCRF, sem az ASN nem mondott, így nem tudni, mikor, mennyit találtak a szennyezett orosz gombákból. A Reuters szerint az utóbbi hetekben Oroszországból érkezett rókagomba, ami több párizsi áruházba eljutott.

Frissítés 22:10

A Reuters azt írja, korábban Chevet a francia szenátus bizottsága előtt Oroszországból érkezett gombákról beszélt, és nem említette Fehéroroszországot, de a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN szóvivője elmondta, hogy néhány napja a vámosok 3,5 tonnányi, fehéroroszországi eredetű, az atomreaktorok hulladékából származó cézium-137-tel szennyezett gombát találtak egy Frankfurton keresztül érkező szállítmányban. (A címben korábban Chevet nyilatkozata miatt Fehéroroszország helyett Oroszország szerepelt.) (Reuters via Index)”

Érthető, ugye? Tehát írnak egy cikket arról, hogy valami radioaktív gomba jött Oroszországból, de a címben azért Fehéroroszországot írnak, és a végén megmagyarázzák, hogy igazából az egész nem igaz, de mindegy, azért így marad.

Hírdetés

És akkor lássuk ugyanezt index módra:

„Radioaktív céziumot találtak orosz importgombákban

A francia élelmiszer-ellenőrök radioaktív cézium nyomaira bukkantak Oroszországból importált gombákban – közölte csütörtökön Pierre-Franck Chevet, a francia atomenergia-ügyi hatóság (ASN) vezetője a szenátus atombiztonsági bizottsága előtt. Meghallgatására azután került sor, hogy októberben kis mennyiségű béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét mutatták ki a légkörben Európa-szerte, amiről azóta bebizonyosodott, hogy Oroszországból származott. Az eset miatt megszigorították az országba behozott élelmiszerek ellenőrzését, és ezzel kapcsolatban tett most jelentést az ASN feje – értesült a Reuters.

Legutóbbi információim szerint nyomokban céziumot tartalmazó gombák érkeztek Oroszországból – mondta Chevet a francia fogyasztóvédelmi ügynökség (DGCCRF) eredményeiről.

A céziumszennyeződés nincs összefüggésben a légkörben kimutatott októberi ruténiumszennyeződéssel – tette hozzá az ASN vezetője. Ennél többet egyelőre nem tudni, se a DGCRF, se az ASN nem részletezte, hogy mikor és milyen mennyiségben találtak a szennyezett orosz gombákból. Az utóbbi hetekben chanterelle gomba (rókagomba) érkezett Oroszországból és került egy sor párizsi áruház polcaira – írja a Reuters.

A ruténiumszennyezésről körülbelül egy hete derült ki, hogy nagy valószínűséggel a hírhedt orosz nukleáris telepről, a Majakról származik, ahol a Roszatom az atomerőművekben elhasznált fűtőelemeket dolgozza fel. Az orosz atomenergetikai cég kezdetben tagadta, hogy közük lenne a szennyezéshez, aztán mégiscsak közölték, hogy vizsgálatot indítanak a határértéket csaknem ezerszeresen meghaladó izotópszint miatt.”

Tök ugyanaz, de itt még a címmel sem bíbelődtek, úgy hagyták az egészet. Ugyanis az oroszokat kell ekézni, bármi áron, bármi módon, lévén ez a tulajdonos egyik rögeszméje.

Ja, nehogy elfelejtsem: természetesen ezek a gecik mind-mind függetlenek és objektívek!

Bayer Zsolt – <![CDATA[]]>https://badog.blogstar.hu/<![CDATA[]]>

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »