Betontömbökkel védik a kölni dómot

Betontömbökkel védik a kölni dómot

KÖLN. Betontömböket helyeztetett a német rendõrség szerdán a kölni dóm elé azután, hogy úgy értesült: iszlám terroristák támadást terveztek Barcelonában a keresztény építészet másik remekénél, a Sagrada Famíliánál, azaz a Szent Család-templomnál.

A kölni dóm, hivatalos nevén Szent Péter és Szûz Mária Dóm 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma.   

A Sagrada Familia látogatói ellen az a terrorista sejt tervezett merényletet, amely a múlt héten gázolásos támadást hajtott végre Barcelonában 13 gyalogos halálát okozva.   

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy Európában ugyan tucatnyi, tömegbe gázolós terrortámadás történt az utóbbi bõ egy évben, ám a nagyvárosok nemigen igyekeznek az ilyen jellegû támadások elleni védekezéssel. Egyrészt a költségek tartják vissza õket, másrészt az a vélekedés, miszerint hamar elavulhat bármilyen intézkedés, harmadrészt vonakodnak megzavarni a mindennapi életet.   

"Nem akarjuk befalazni a várost. Azzal épp az ellenkezõjét üzennénk, amit valóban akarunk tudatni: nyugodtak, higgadtak maradtunk" – idézte a Reuters Berlin belügyekért felelõs szenátorát, Andreas Geiselt.   

A német fõvárosban tavaly decemberben egy dzsihadista teherautóval karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és tizenkettõt halálra gázolt közülük. A vásár helyének peremére a hatóságok akadályokat telepítettek, de más, látható intézkedések nemigen vehetõk észre a városban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »