Bika hajtja az Enefi árfolyamát

Tegnap is limittel emelkedett az Enefi. Alig egy hét alatt sikerült elrugaszkodnia a kurzusnak az ötödik éve meghatározó 200 forintos lélektani szinttől. Tegnap délután 100 milliós forgalom mellett 277 forinton jegyezték a papírt. Az árfolyammozgás hátterében az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. szeptember 15-re meghirdetett rendkívüli közgyűlése állhat.

A közgyűlés legfontosabb napirendi pontja a társaság alaptőkéjének leszállítása. Bevonnak 19,67 millió darab 10 forint névértékű, a társaság saját tulajdonában lévő törzsrészvényt, 196,72 millió forint összeggel. Ezzel a társaság által kibocsátott részvények száma 29,67 millióról tízmillió darab 10 forint névértékű dematerializált részvényre csökken.

Amint a keddi piaczárás után közzétett előterjesztésekből kiderült, a közzététel időpontjában 17,8 millió törzsrészvény volt a társaság tulajdonában. A közzététel szerint, ha a közgyűlés napjáig a társaság további részvényeket nem vásárol a piacról, akkor a hiányzó törzsrészvénymennyiséget az Enefi kapcsolt vállalkozásától, az EETEK Ltd.-től veszik meg.

Forrás: MW

Az alaptőke tervezett leszállításához szükséges saját részvény mennyiségéből kedd este még 1,87 millió darab hiányzott. Az EETEK tulajdonában lévő részvények száma a BÉT honlapja szerint 2,69 millió darab volt április elején. Erről az oldalról tehát nincs akadálya a részvényvásárlásnak. Nem zárható ki, hogy ekkora forgalom mellett maga az Enefi is ott áll a parkett vásárlói oldalán, bár a napokban nem volt bejelentés sajátrészvény-vásárlásról.
Az alaptőke leszállításának előzménye a négy éve született csődegyezség. Ennek során a pénzükre hiába váró vállalati kötvényesek részvényekbe forgathatták követelésüket. Korábban a társaság a 2012/A jelű kötvényeknek mintegy kétharmadát nyomott áron, nagyjából 30 százalékon visszavásárolta. Így is jelentős volt a hígulás, a kötvénnyel és részvénnyel is rendelkező hitelezők duplán rosszul jártak, hiszen mindkét befektetésükön veszítettek. A kötvény-részvény csere során 50 millió darabra duzzadt a részvények száma, s a hitelezők kerültek többségbe a társaságban. Tavaly azonban már csupán szűk kisebbséget képviseltek a hitelezőből lett részvényesek, s addigra a részvényszámot is sikerült a jelenlegi szintre leszorítani.

A mostani közzétételből kiderült, hogy az egykori kötvényesek még mindig jelen vannak a társaság vezetésében. A közgyűlés napirendjén szerepel ugyanis a kötvényeseket képviselő felügyelőbizottsági és auditbizottsági tag cseréje is.

A szeptember 15-i közgyűlés határozatképtelensége esetén a megismételt közgyűlés kitűzött időpontja szeptember 26. Amennyiben elfogadják az alaptőke leszállítására vonatkozó javaslatot, akkor a részvények száma már a csődegyezség előtti szintekre csökken.
Pillanatnyilag ez az egyetlen sztori az elképzelések nélküli társaságban. A középtávú tervekben csak a magyarországi projektek futamidő vége előtti értékesítése, a Romániában folyó perek lezárása és az üzemeltetési költségek csökkentése szerepel. A felszabaduló forrásokat pedig saját részvények vásárlására fordítják.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »