Bírálta az emlékművet, kapott egyet a háza elé

Bírálta az emlékművet, kapott egyet a háza elé

A berlini holokausztemlékművet bírálta egy jobboldali populista német politikus. Válaszul képzőművészek egy csoportjától megkapta a kifogásolt emlékmű másolatát, mégpedig a saját háza mellé.

A berlini holokauszt-emlékmű 2711 darab, változó magasságú betontömbből áll egy 19 ezer négyzetméteres, lejtős területen. A német főváros így stilizált temetővel emlékezik meg a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidóról.

A látvány régóta szúrja a szemét Björn Höckének, a jobboldali populista Alternatíva Németországnak párt politikusának, aki szerint ideje, hogy Németország végre abbahagyja a vezeklést a második világháborús bűnökért. „Mi, a német nép vagyunk az egyetlenek az egész világon, akik a fővárosuk szívében felállítják a szégyen emlékművét” – fogalmazott.

Hírdetés

Szavai Németország-szerte nagy felháborodást váltottak ki, aktivisták egy csoportja pedig úgy döntött, megleckéztetik a politikust, és gondoskodnak róla, hogy mindennap láthassa az általa annyira utált emlékművet: felépítették a kicsinyített mását Höcke otthona mellett.

„A szégyen emlékművéről beszélt, mi pedig most felépítettük neki ennek az emlékműnek a kiterjesztését, hogy a szeme előtt legyen. Segíteni akarunk, hogy megértse, bűntudatot érezni normális dolog, és neki is vállalnia kellene a felelősségét a bűnéért, hogy el tudja engedni” – mondta Morius Enden politikai aktivista.

Az aktivistacsoport semmit sem bízott a véletlenre: 2019-ig kibérelte a Höcke telke melletti területet, így a politikus még sokáig nézheti a replikaemlékművet – hacsak el nem költözik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »