Blaszfémia vádjával négy év börtönbüntetésre ítéltek egy indonéz keresztényt

Blaszfémia vádjával négy év börtönbüntetésre ítéltek egy indonéz keresztényt

A muszlimok prófétájára tett sértő írása miatt négy év börtönbüntetésre és súlyos pénzbírságra ítéltek Indonéziában egy fiatal keresztényt.

Egy indonéz bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt egy fiatal keresztényt, miután az ügyészség azzal vádolta, hogy Facebook-bejegyzéseiben megsértette az iszlám vallást és Mohamed prófétát.

A világ legnépesebb muszlim országának bírósága az elektronikus információ és kommunikációra vonatkozó törvény megsértésére hivatkozva ítélte el Martinus Golo, huszonegy éves keresztény férfit. Az emberi jogi civil szervezetek szerint a vitatott törvényt a jakartai kormány a keresztények szólásszabadságának korlátozására hozta meg – közölte az Christian Concern helyi lapja.

Golot a börtönbüntetés mellé 69 ezer dollár értékű bírság megfizetésére is kötelezték. Amennyiben ezt nem teljesíti, további hat hónapot kell börtönben töltenie.

Martinus Golot azután ítéltek el gyorsított eljárásban, miután a Facebook-oldalán fenevadként jellemezte Mohamed profétát, válaszul a muszlimok által írt keresztényellenes és Jézust sértő írásokra. A muszlim bloggereket nem állították bíróság elé, de még csak megrovásban sem részesítették őket.

Egy fiatal, keresztény férfit azonban négy évre börtönbe zártak. Ez jól mutatja, hogy a “blaszfémia-törvényt” milyen mértékben lehet felhasználni a keresztény kisebbséggel szemben. Az iszlamista ideológiát követő tisztviselők ki is használják az ellentmondásos törtvényt. Ezt felhasználva képesek bármelyik keresztény honfitársukat a cella mögé juttatni – nyilatkozta Gina Goh International Christian Concern szervezet tartományi igazgatója.

Hírdetés

Nem egyedi esett, ami a fiatal keresztény indonézzel történt. Tavaly Jakarta tartomány keresztény vallású kormányzóját istenkáromlás, valamint az iszlám megsértése miatt ítélte két év börtönbüntetésre az indonéz főváros bírósága.

A kormánynak hatályon kívül kéne helyeznie a blaszfémia törvényt – hangsúlyozta Gina Goh keresztény aktivista.

Indonéziában egyre gyakrabban éri a keresztényeket bántalmazás és negatív megkülönböztetés. Az ország keresztény lakossága célpontjává vált az iszlamista ideológiát követő kormányhivataloknak, és ha csak rajtuk múlik, rövid időn belül eltűnhet a kereszténység Indonéziából.

A délkelet-ázsiai ország a 38. helyett fogalja el a keresztényüldözést elkövető országok listáján – közölte a holland székhelyű Open Doors civilszervezet.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Linga.org, Origo, worldwatchmonitor


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »