Bocsánatot kért az Apple

Az ügyfelek tudta nélkül lassította egyes iPhone-jait. A bocsánatkérés azért rendkívüli, mert nem egy technikai hiba miatt, hanem egy tudatos gyakorlat miatt követi meg a felhasználókat. Az amerikai céget már több országban is beperelték a megtévesztés miatt.

A korábban iPhoneX-re várakozó Apple-felhasználók még valószínűleg nem tudták, hogy a technológiai óriás az utóbbi időben gyakorlatilag megvezette számos követőjét. Szándékosan és a belegyezésük nélkül lassította ugyanis a régebbi akkumulátorral felszerelt iPhone-okat, hogy elkerülje a váratlan leállásukat. Ez akkor következett be, amikor az öregedő lítiumion-akkumulátorok már nem tudták kiszolgálni az egyes feladatoknál megugró energia-igényt. A teljesítmény visszafogását az Apple csak azután ismerte be, miután a felhasználók egyre gyakrabban panaszkodtak iPhone-juk lassulása miatt.

Bár a kaliforniai cég azzal érvelt, hogy a módosítással meg akarta hosszabbítani a telefonok élettartamát, most mégis nyilvánosan bocsánatot kért az ügyfelektől. Emellett felajánlotta az akkumulátorcsere-díjának mérséklését: az Egyesült Államokban például 79-ről 29 dollárra csökken az ára.

Az ügyfelek azonban nem elégszenek meg ennyivel: a napokban Franciaországban, Izraelben, valamint az Egyesült Államokban is beperelték a céget. A felperesek szerint több millió iPhone-felhasználót képviselnek.

Az Apple ráadásul amiatt is aggódhat, hogy a novemberben piacra dobott iPhone X-re a vártnál kisebb lehet az igény. Ez szintén lehúzhatja a papírjaik árfolyamát a tőzsdéken.

A technológiai cégek papírjai produkálhatják a legnagyobb kilengéseket. Ha felröppen bármilyen aggasztónak vélt hír, például Apple-nél, az azonnal elkezdheti visszahúzni őket – mondta a Seven Investment Managment marketingigazgatója, Justin Urquhart Stewart.

Nemzetközi lapvélemények szerint a történtek új korszakot nyithatnak cég történetében, amelyet hívei eddig kultikus becsben tartottak. Az Apple ugyanis ezúttal nem hardver- vagy szoftverhibát, hanem gyakorlatilag a felhasználók tudatos megtévesztését volt kénytelen beismerni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »