Bogár László: Che mint marketingelem

Bogár László: Che mint marketingelem

Éppen ötven éve halt meg a huszadik század egyik legismertebb és legellentmondásosabb alakja, Ernesto Che Guevara, az argentin származású, de alapvetően kubaiként ismert forradalmár. Talán ő maga lenne a legjobban felháborodva, ha tudná, hogy élete és halála nemcsak egyszerűen globális jelkép, hanem egyúttal az egyik üzletileg is legsikeresebb brand.

 

Híres képe, amelyet Alberto Korda készített róla, a huszadik század egyik ikonikus jelképévé vált, talán százmillióra tehető azoknak a tárgyaknak a száma (pólók, sapkák, poszterek), amelyekre rányomtatták. Sőt, néha egyes falfirkákon ironikus módon ő maga látható olyan pólóban, amelyre éppen ez az ikonikus kép van rányomtatva.

Szóval Che Guevara kiváló üzlet lett annak a kapitalizmusnak, amelynek talán legádázabb ellenfele volt egész, meglehetősen rövidre sikeredett felnőtt élete során. Ezen biztosan felháborodna ma, vagy éppen keserű iróniával nevetné ki önmagát, és mára nevetség s megvetés tárgyává lett hősi álmait.

(…)

Hírdetés

Időről időre felbukkannak új, világmegváltó ideológiák, nagy személyiségek, forradalmárok, szabadsághősök, államelnökök, papok és katonák, akik azt ígérik, hogy most majd minden jóra fordul, de nem fordul jóra, még akkor sem, ha néha talán ők maguk is hisznek azokban a világmegváltó elvekben, amelyeket meghirdetnek, és ha erre alkalmuk nyílik, megpróbálnak a valóságba is átültetni. S elég sokszor nyílik alkalmuk, mert az istenadta nép ma is gyermeki vágyakozással és hittel várja az eljövőt, a szabadítót, a megváltót, a San Salvadort. Aki persze mindig menetrendszerűen el is jön, csak egy kicsit később derül ki róla szintén menetrendszerűen, hogy hamis messiás volt, akárcsak elődei.

Che Guevara ugyanennek a végül minden életet halállá őrlő történelmi horrormalomnak volt egyik molnára. Legfeljebb annyiban más mint a többiek, hogy fotogénebb volt, így könnyebben válhatott globális üzletté a köré font ugyanolyan hazug mitológia, mint amit elődei és feltehetőleg követői köré fontak és fonnak majd a globális média az egész tragédián csak cinikusan röhögő kufárai. (…)

 

Magyar Hírlap – Bogár László: Che mint marketingelem
kép: smithsonianmag.com

The post Bogár László: Che mint marketingelem appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »