Bolygónkra is veszélyes aszteroidákat észlelt a NASA

Bolygónkra is veszélyes aszteroidákat észlelt a NASA

WASHINGTON. Több mint 100 új ûrsziklát fedeztek fel a NASA kutatói az utóbbi egy évben. Ezek közül 10 aszteroida veszélyes lehet bolygónkra. Mindemellett fokozott üstökösaktivitást is megfigyeltek a csillagászok – olvasható az amerikai ûrügynökség közleményében.

Az eredményeket a NEOWISE (Near Earth Object Wide-Field Infrared Survey Explorer) nevû, földközeli objektumokat kutató projekt szolgáltatta.

„Nem egyszerû észlelni az olyan üstökösöket, amik hirtelen kitöréseket produkálnak, de ez sokkal inkább arra vezethetõ vissza, hogy a jelenség gyorsan játszódik le és nem annak tudható be, hogy csak ritkán fordul elõ” – mondta Emily Kramer, a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának kutatója, a most megjelent tanulmány társszerzõje, aki szerint a kitöréseket csak ritkán veszik észre a csillagászok.

Hírdetés

A NEOWISE a tudósok szerint az ûrben keringõ objektumok tanulmányozásának egyik megkerülhetetlen kutatóeszközévé vált.

„A NEOWISE nem csupán a korábban ismeretlen aszteroidákat és üstökösöket fedezi fel, hanem a már megtalált objektumokról is információkat nyújt a kutatók számára” – mondta Amy Mainzer, a NEOWISE vezetõ kutatója, aki szerint az ûrbéli, infravörös tartományban mûködõ obszervatórium finomíthatja és tökéletesítheti a világûrben keringõ objektumok felfedezését és karakterizálását lehetõvé tévõ technikákat.

A NEOWISE felfedezéseit ismertetõ kutatás nem sokkal az után jelent meg, hogy cseh kutatók bejelentették: A Tauridák meteorrajban olyan aszteroidatöredékek lehetnek, amik a Földbe csapódva hatalmas katasztrófákat okozhatnak. Ezen ûrsziklák közül az egyik a szakértõk számításai szerint 2022-ben, 2025-ben, 2032-ben vagy 2039-ben ütközhet bolygónknak.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy valószínûleg még rengeteg olyan felfedezetlen aszteroida bujkálhat a meteorrajban, amelynek átmérõje eléri a 300 métert. A 25 méternél kisebb ûrsziklák általában elégnek a Föld atmoszférájában. Azok az objektumok, amiknek az átmérõje 25 méter és 1 kilométer közé esik, már lokális katasztrófát okozhatnak, az 1 kilométernél is nagyobb ûrsziklák becsapódása pedig már az egész bolygónkra hatással lenne.

Az eddig felfedezett leghatalmasabb kisbolygó a 4179 Toutatis, átmérõje meghaladja az 5 kilométert.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »