Botrány a képviselőházban (Igazságszolgáltatási törvények) (VIDEÓ)

Tolvajok feliratú papírokkal álltak ki az ellenzéki képviselők a képviselőház szónoki emelvénye mellé, ahonnan egyik társuk szócsővel próbálta elmondani véleményét, miután az ülésvezető sokadszor is elnémította a mikrofont, és szavazásra buzdította a teremben ülőket. A bő óráig tartó zűrzavar az igaz­ságszolgáltatási törvények módosítása miatt tört ki.

Az ülés különféle okokból többször megszakadt. Az NLP és az MRSZ a királyi gyász, illetve a feszültségek elkerülése végett kérte az ülés felfüggesztését vagy legalább a tervezet elnapolását, ám az SZDP–LDSZ többség mindkét kérést elutasította. A bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet több száz módosító javaslatot tartalmaz – ebből a szakbizottságban mintegy 300-at fogadtak és 400-at utasítottak el, köztük olyanokat is, amelyeket a parlamenti többség nyújtott be –, de megvitatásukra összesen 75 percet szánt a képviselőház vezetése.

Az ellenzéki képviselők kifogásolták a sürgősségi eljárást, szóvá tették, hogy olyan javaslatok is megjelentek a tervezetben, amelyek a szakbizottság jelentésében nem szerepelnek, és próbáltak néhány szakaszhoz érdemben hozzászólni, de az idő rövidségére hivatkozva többször is kikapcsolták a szószék mikrofonját. Estig a cikkelyek felét sem tudták elfogadni, de negyed hétkor a szenátus honlapján az jelent meg, hogy a képviselőház elfogadta a tervezetet; ezt a közleményt fél nyolckor tüntették el.

Közben a parlament épülete előtt tüntetők jelentek meg, lapzártakor már több ezren voltak, más városokban is.

Háromszék

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »