Botrány tört ki a kolozsvári román opera elõadása közben egy muszlim énekes miatt

Botrány tört ki a kolozsvári román opera elõadása közben egy muszlim énekes miatt

Botrányos helyzet alakult ki a Kolozsvári Állami Román Operában. Az évad első előadásán Karl Jenkins A fegyveres ember – Mise a békéért című kortárs darabját muatták be.

Az előadás egy pontján, amikor Refi Erghiun, egy dobrodysai származású müezzin kezdett énekelni, a nézőtéren felállt az Új Jobboldal szélsőjobb alakulat néhány tagja, és a román himnuszt kezdték el harsogni. Erghiun ennél a pontnál kénytelen volt abbahagyni az éneklést, a tecnikusok pedig lekapcsolták egy ideig a színpadon a lámpákat, míg a biztonságiak ki nem vezették a neonácikat a teremből.

Hírdetés

Călin Mărincuşm, az akció vezetője, miközben vezették kifele, még nyilatkozott egyet a sajtónak. Elmondta, a darabot azért hozták ide Bukarestből, hogy mossák vele a kolozsváriak agyát. „Ez egy olyan mise, ami arról szól, milyen nagy is Allah, mintha nem látnánk, mi folyik a világban. Azért kellett itt bemutatni, hogy lássuk, milyen jó is a multikulturalizmus, milyen jól talál hozzánk, és milyen áldásos hozadékai vannak. Az a müezzin töbször is Allah Akbar-t énekelt, amikor ugyanezzel a felkiáltással csak ma megöltek két embert Marseille-ben” – mondta a neonáci vezető.

Karl Jenkins 2000-ben írt darabját egyébként nagy sikerrel mutatták be már világszerte. Itt a Román Zene Napja alkalmából állították színpadra. A tiltakozó csoport minden tagját a rendőrörsre szállították, az opera igazgatója nem kívánta kommentálni a történteket.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »