Brutális idő fenyeget: Heves zivatarok, jégeső, 100 kilométeres szél és hőség

Furcsa hétvégének nézünk elébe: mára az ország egész területére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, többfelé várhatók zivatarok, viharos széllökések, nagy mennyiségű eső, vagy jégeső. Mindemellett a hőség sem múlik el, az ország nagy részén marad a 25 fokos napi középhőmérséklet.

Ma már a kora reggeli óráktól lehet számítani zivatarokra. A met.hu előrejelzése szerint egy kialakuló zivatarvonal az Észak-Dunántúlon tovább fejlődve halad kelet, délkelet felé. Ehhez a rendszerhez viharos széllökések (70-90 km/h, esetleg 90+), vagy jégeső társulhatnak. A nap második felében azonban ismét többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban a Dél-Dunántúlon, kisebb eséllyel a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon tombolhatnak igen heves zivatarok, melyeket nagyméretű jég és felhőszakadás is kísérhet.

A zivatartól függetlenül az északnyugatira, nyugatira forduló szél az északi megyékben meghaladhatja a 70 km/h-t.

Hírdetés

A hidegfront nem űzi el a hőséget: marad továbbra is a kánikula. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között valószínű. Késő estére 21, 28 fok közé hűl le a levegő.

A hétvége viszont egyre melegebb lesz: az Időkép előrejelzése szerint szombaton napos, csapadékmentes időre van kilátás, folytatódik a kánikula. A kissé szeles időben 30-35 fokot mérhetünk, és nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Vasárnap újabb hidegfront érkezhet, mely ismét záporokat, zivatarokat hozhat helyenként, és ismét esély van egy-egy hevesebb zivatar kialakulására is felhőszakadással, jégesővel, viharos széllel. A csúcshőmérséklet 30 és 37 fok között alakul, de a front mögött átmenetileg felfrissülhet a levegő.

A jövő hét elején folytatódik a meleg, többnyire napos idő, sokfelé továbbra is kitart a kánikula, csak elszórtan alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. Kedden a Dunántúlon feltámadhat a délies szél. Hétfőn 28-33, kedden 30-35 fokra készülhetünk.

blikk


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »