Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot

Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot

BUDAPEST. Budapest rendezheti a 2024-es rövidpályás úszó-világbajnokságot.

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) a magyarországi 17. vizes világbajnokság alatt, hétfõn döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel késõbb pedig a magyar fõváros lehet a házigazdája.

Kazany részérõl Vlagyimir Leonov, tatár sportminiszter, magyar részrõl pedig Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere írta alá az errõl szóló megállapodást a FINA-val.

Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bõvült a Budapesten rendezendõ vizes világesemények sora, ugyanis jövõre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és mûugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a magyar fõvárosban.

Balog Zoltán hangsúlyozta, megtérül a befektetés, amelyet a kormány és a fõváros vezetése is beletett a vizes sportokba, fõként a "gyöngyszemnek" számító Duna Arénába, amely így nem egy egyszeri alkalomra készült el.

A rövidpályás világbajnokságok rendezésére tavaly szeptemberben kellett jelezni a pályázási szándékot, a végsõ megmérettetésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben.

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke már korábban jelezte, amennyiben nem Budapest neve kerül elõ valamelyik borítékból, akkor lemond posztjáról. Hozzátette, a fantasztikus Duna Arénának minél több nagy nemzetközi versenyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelõen kihasználják.

A most zajló világbajnokságról Cornel Marculescu, a FINA ügyvezetõ igazgatója elmondta, már néhány nap alatt bebizonyosodott, hogy a lehetõ legjobban döntöttek, amikor Budapest kapta meg a vb rendezését. Hozzátette, a helyszínek gyönyörûek, a szurkolók – akik rendre megtöltik a lelátókat – pedig fantasztikusak.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezõbizottság elnöke a bejelentés utáni sajtótájékoztatón köszönetet mondott a bizalomért, hogy Budapest újra bizonyítási lehetõséget kapott. Hozzátette, biztos benne, hogy 2024-ben is sikeres világbajnokságot tudnak majd rendezni, ehhez pedig minden alap megvan, hiszen kell infrastruktúra, illetve a tapasztalat is egy nagy világverseny szervezéséhez.

Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár kiemelte, ez egy újabb nagy lépés, mert a kormány 2010-ben azt tûzte ki céljául, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelõs kormánybiztos szerint a világbajnokságot nem önmagában a világbajnokság miatt rendezték meg, hanem mindaz, ami a vb-ért történik, Budapestet teszi még szebb, élhetõbb várossá. Megjegyezte, a Duna Arénát a terveknek megfelelõen így is visszabontják, azaz 6500 nézõ várja majd a rövidpályás úszó-vb résztvevõit.

Gyárfás Tamás röviden csak annyit mondott: "Maradok".


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »