Bugyiviselési tanácsokat is tartalmaz a bíróságok arculati kézikönyve

Nyolcmillió forintért vett arculati kézikönyvet az Országos Bírósági Hivatal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) dizájner csapatától, mely ehhez öt, karakterében eltérő bíróságot tanulmányozott két hónapig – írja a HVG.hu.

A portál birtokába jutott útmutató alapján a jövőben az országban minden bíróságon egységes arculatú ügyfélközpontok válthatják ki a kezelőirodákat, ami – az OBH elnöke szerint – „a magyar bíróságok ügyfélbaráttá válásának folyamatában is egy fontos lépés”. Erre egyébként összesen 500 millió forint van a jövő évi költségvetésben.

„A XXI. században a bíróságok megítélését már nem nemcsak az ítéletek minősége határozza meg, hanem azt az ügyfelekkel való bánásmód is jelentősen befolyásolja” – avat be a bíróságok motivációjába bevezetőjében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, hozzátéve, a MOME-val közös céljuk hogy egységes arculattal és berendezéssekkel rendelkező ügyfélközpontokat hozzanak létre, a MOME tervezői adatbázisát felhasználva.

A HVG.hu úgy tudja, a bíróságokon meglehetősen nagy vihart kavart a kézikönyv. Az útmutató alapján nem véletlenül, hiszen egyebek mellett olyanok szerepelnek benne, mint

az ügyfélközpontok dolgozóinak alapvetően feketét vagy fehéret kellene viselniük;a nők selyemkendőt, míg az urak nyakkendőt is kapnának – természetesen az irodák új arculatának színeivel összhangban, „elősegítve az ügyintézők könnyebb felismerhetőségét”;a tervezők egyébként a legjobbnak a formaruha bevezetését tartanák, de az OBH közlése szerint a hivatalnál ezt nem tervezik;a test illatainak általános frissessége figyelmet érdemlő szempont, azonban az erős és túlzott parfümhasználat kerülendő;nem javasolják a műkörmöket, a rikító csatokat és a kócos hajat;a férfiak hordhatnak viszont egy pár bedugós vagy karika fülbevalót;a borosta tiltólistás, de az állszakáll például jöhet;a „megértést segítő brossúra” egy hétre összeállítja a dolgozó ruhatárát: a nőknek az öt munkanapra gondosan öt bugyit javasolnak, amelyek lehetőleg fehérek, feketék, vagy testszínűek legyenek. De ugyanilyen ajánlás fogalmazódik meg a melltartókra (testszínű vagy fehér), trikóra (fehér), harisnyanadrágra (testszínű vagy fekete), bokafixre (testszínű vagy fekete), illetve pamutzoknira is (fekete).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »