Büntetett előéletű volt a terrorsejt radikalizálásával vádolt imám

Büntetett előéletű volt a terrorsejt radikalizálásával vádolt imám

BARCELONA. Büntetett elõéletû volt a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövetõ terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, ki is akarták utasítani az országból, de egy bíróság ezt meghiúsította – írta szerdán az El Mundo címû spanyol napilap.

Az imámot 2012-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kábítószer-kereskedelem miatt, de két évre rá feltételesen szabadlábra helyezték. A kelet-spanyolországi castellóni tartomány hatóságai ezt követõen ki akarták utasítani az országból, és öt évre meg akarták tiltani, hogy beutazhasson. Az imám ügyvédei fellebbeztek, és Pablo de la Rubia, a castellóni kettes számú közigazgatási bíróság bírója érvénytelenítette az esz-Szatti kiutasításáról szóló döntést.   

De la Rubia azzal indokolta döntését, hogy a bûncselekmény, amely miatt az imámot ki akarták utasítani, "csak egyszeri, régi bûntett" volt, és esz-Szatti "régóta él és dolgozik Spanyolországban, nem jelent fenyegetést a közrendre".   

Az imám a csütörtöki merényleteket megelõzõen, egy alcanari házban bekövetkezett robbanásban vesztette életét, amikor – a rendõrség feltételezése szerint – éppen TATP robbanószert próbált elõállítani, amivel a terrorsejt nagyobb, több száz halálos áldozatot követelõ merényleteket készült elkövetni Barcelona-szerte.   

A nyomozók késõbb a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) elõállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségû szöget. A hatóságok emellett rábukkantak arra a robbanómellényre, amellyel eredetileg az imám maga akart merényletet elkövetni a tervezett terrortámadásokban.   

Az imám a belga hatóságok elõtt sem volt ismeretlen. Hans Bonte, a Brüsszel melletti Vilvoorde polgármestere az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy esz-Szatti az ottani muszlim közösség körében is gyanút keltett furcsa viselkedésével, olyannyira, hogy a közösség tagjai késõbb ki is tiltották mecsetükbõl. Bonte elmondása szerint a szomszédos Diegem település imámja is megkereste õket esz-Szattival kapcsolatban, aki tavaly év elején még Vilvoordéban élt.   

Esz-Szatti furcsa ember benyomását keltette a közösség tagjainak, azt állította, hogy azért ment el Spanyolországból, mert ott "nem volt számára jövõ", és magát kiáltotta ki a helyi muszlim közösség "imámjává", holott erre semmilyen felhatalmazása nem volt.   

Diegem imámja afelõl érdeklõdött, hogy esz-Szatti szerepelt-e korábban a rendõrségi nyilvántartásban, mivel kétségek merültek fel az elõéletét illetõen – mondta Bonte, aki hozzátette, hogy "sem az õ, sem a spanyol hatóságok nyilvántartásában nem szerepelt a terror- vagy egyéb bûncselekményekkel kapcsolatba hozható személyek listáján a "ripolli imám" neve".   

Múlt csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelõket. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülõhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendõrt megsebesítettek, késõbb egyikük meghalt. A merényletekben az El Mundo adatai szerint 15-en haltak meg, és több mint 150-en megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázolásnak egy magyar sérültje is volt.   

Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos szerdán bejelentette, hogy fokozzák a rendfenntartó erõk jelenlétét Katalóniában, különösen a repülõterek és a vasútállomások környékén. A merényletekért felelõs terrorsejt négy tagját õrizetbe vették,   

Josep Lluís Trapero katalán rendõrfõnök korábbi bejelentése szerint mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték õket. A merényletekért felelõs terrorsejt négy tagját õrizetbe vették, nyolcan viszont halottak: öttel a rendõrség Cambrilsban végzett, ketten pedig, köztük esz-Szatti, a barcelonai merényletek elõestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetõjét hétfõn lõtték agyon Subirats településen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »