Busszal, vonattal megy a szilveszteri buliba? Erre figyeljen!

Busszal, vonattal megy a szilveszteri buliba? Erre figyeljen!

Változik a közösségi közlekedési rend az év utolsó napján: szilveszteréjjel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sűríti az éjszakai járatokat, a MÁV pedig több kocsival indítja az intercityvonatokat – írja az MTI.

Szilveszteréjszaka az előző évektől eltérően a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utolsó szerelvénye éjjel 1 órakor indul a végállomásokról, a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rájuk.

Emellett lényegesen sűrűbben közlekednek az éjszakai járatok, néhány vonalon csuklós autóbusszal. Egész éjjel 3–5 percenként jár a 4-es és a 6-os villamos. A szokásos menetrendjükhöz képest kétszer-háromszor sűrűbben indulnak a belvárost elérő 907-es, 908-as, 909-es, 914/914A, 922-es, 923-as, 931-es, 941-es, 950/950A, 956-os, 960-as, 973-as, 979/979A és 990-es éjszakai buszok, az éjszakánként egyébként néhányszor induló 916-os, 934-es és 940-es járatok pedig egész éjszaka közlekednek.

Január 1-jén a vasárnapi, 2-án pedig az iskolaszünetben érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok. 3-ától viszont a 3-as metró felújítása miatti járatpótlás visszatér az adventi időszak előtt „megszokott kerékvágásba”. Így munkanapokon este fél kilenctől ismét pótlóbuszok szállítják az utasokat a teljes vonalon, ahogyan minden hétvégén. 

A MÁV az ünnepek alatt pluszkocsikat is kapcsol az intercityvonatokhoz. December 31-én, szilveszterkor az ünnepnapi, január 1-jén a vasárnapi ütem szerint közlekednek a vonatok, január 2-án, kedden viszont már a munkanapokon megszokott módon zajlik a vasúti közlekedés.

Ünnepi menetrenddel készült a Volán is, december 25. és január 1. között ugyanis több  vonalon módosul a járatok rendje; jó észben tartani, hogy a Volán-buszok menetrend szerinti utolsó óévi, illetve az első új évi helyközi járatai általában nem közlekednek.

Jobb a helyzet Miskolcon, ahol szilveszteréjszaka egyes viszonylatokon többletjáratokat indítanak; Debrecenben a főtéri rendezvény után indulnak éjszakai járatok, Győrben pedig egyes vonalakon ingyen igénybe vehető éjszakai különbuszok járnak.

Az óévbúcsúztatóra az utolsó pillanatokban bevásárlóknak fontos információ: a nagy bevásárlóközpontokat is érintő autóbuszok az áruházak ünnepi zárásához igazodnak, így 17-18 óra után már nem állnak meg e megállókban.

Az autósoknak is érdemes figyelniük: bár az ünnepi időszakban ingyen parkolhattak, január 2-án reggel nyolc órától újra fizetős lesz a parkolás Budapesten és a nagyvárosokban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »