Bžán jutalma miatt Žiga leváltotta az állami cég teljes felügyelő tanácsát

Bžán jutalma miatt Žiga leváltotta az állami cég teljes felügyelő tanácsát

POZSONY. A HN Menedzsment cég az ügyben nem járt el szakszerûen, ugyanis több szó esett a Roman Bžán cégének kifizetett jutalomról, mint arról, hogy Szlovákiának sikerült visszaszereznie a vízerõmûvet – jelentette ki sajtótájékoztatóján Peter Žiga gazdasági miniszter, aki éppen ezért úgy döntött, levonja a következtetéseket.

„A számlák alapján úgy döntöttem, a HN Menedzsmentnek (HN manažment) felelnie kell tettéért” – nyilatkozta Žiga. Leváltotta a társaság felügyelõ tanácsa összes tagját, akiknek a feladata lett volna a cég következõ igazgatótanácsának a megválasztása. A közeljövõben a cég vezetõje, Branislav Baèík is befejezi igazgatói pályafutását, aki még az Állami Vagyonalap (FNM) elnökeként írta alá Bžánnal a kifogásolt szerzõdést.

A leváltott felügyelõ tanács helyét Žiga a gazdasági minisztérium hat alkalmazottjával tölti be, az igazgatótanács tagjaira pedig a közlejövõben pályázatott írnak ki.

A honorárium csökkentésével állítólag Bžán rukkolt elõ

A Nemzeti Vagyonalap helyett létrejött MH Menedzsment a bõsi vízerõmûvel (VEG) kapcsolatos döntõbírósági per kapcsán 17,6 milliós honoráriumban egyezett meg Radomír Bžán ügyvédi irodájával. A legutóbbi megállapodás alapján Bžán honoráriumként a per értékének legfeljebb 2 százalékát igényelhette, ami átszámítva 17,64 millió euró (a per tárgya 705,6 millió eurós érék volt). Az ügyvédi iroda eredendõen 77,6 millió euró honoráriumot kapott volna. A csökkentést követõen is a szlovákiai piacon még mindig magasnak számít ez a honorárium.

Žiga a 17,6 millió euróval sem igazán elégedett. „A jutalom maximum 2 százalék szintjén kellene, hogy mozogjon” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón. Szeretnék tovább csökkenteni, pillanatnyilag keresik annak jogi lehetõségeit. Vizsgálják, hogyan lehet semmissé nyilvánítani az ügyvédi irodával kötött megállapodást. Az ügyben szeretné Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter véleményét is kikérni.

Bžánnal a megállapodást a Nemzeti Vagyonalap kötötte, viszont a feltételeket tartalmazó kiegészítést a Szerzõdések Központi Nyilvántartásában (CRZ) nem jelentették meg, ami egyik oka lehet, hogy az állam semmissé nyilvánítsa. Az ügyvéd számlájára az állam eddig 4,9 millió eurót utalt át.

Az ellenzék szerint a felügyelõ tanács leváltása nem elég

Az ellenzéki pártok ragaszkodnak a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához, ahol a Bžán, illetõleg a vízerõmû ügyével egyaránt foglalkoznának. „Nem csupán az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párthoz közeli ügyvéd tervezett jutalmáról van szó, de a módszerrõl is, ahogyan a kormány kifosztja az államot, és ahogyan a rá bízott vagyonnal gazdálkodik” – nyilatkozta Karol Galek, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselõje.

Az ugyancsak ellenzéki Egyszerû Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) mozgalom szerint az ügyért egyértelmûen a korábban a környezetvédelmi minisztérium élén álló, jelenleg pedig a gazdasági tárcát vezetõ Žiga a felelõs. „Mai napig nem világos, milyen módon köttetett meg ez a borzasztó szerzõdés, miért került az állam elõnytelen helyzetbe, hogyan lehet 64 millió euróból egyszerre 17,6 millió. Volt néhány javaslatunk, ennek egyik Žiga leváltása volt. A rendkívüli ülésre az ügy teljes feltárása miatt van szükség” – indokolta lépésüket Viskupiè.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »