Csekély indexváltozás várható az európai nyitásban

A határidős indexjegyzések alapján a főbb mutatók, a frankfurti DAX index, a londoni FTSE-100 index, a párizsi CAC-40 index egy-két pontos, százalékban alig kimutatható emelkedéssel, a madridi néhány pontos csökkenéssel, a milánói szerény emelkedéssel kezdheti a kereskedést.

Az értékpapírpiacok alapvetően a jegybankelnökök hét végi találkozójától várnak útmutatást a monetáris politika várható alakulásáról. Az európai tőzsdéket elsősorban az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Mario Draghi előadása foglalkoztatja, ami pénteken hangzik majd el az amerikai Jackson Hole üdülőhelyen rendezett összejövetelen.

Forrás: AFP

A makrogazdasági adatok közül a második negyedévi brit GDP-növekedésről megjelenő második becslés is hatással lehet az árfolyamok alakulására. A nap folyamán a nagyobbak közül a Premier Oil, a Tiffany és az Abercrombie & Fitch teszi közzé negyedéves eredményét.

Az európai tőzsdék szerdán London kivételével veszteséggel zártak. A pán-európai Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek, valamint az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,5 százalékkal csökkent.

Szerdán az európai piacokon a médiacégek részvényei gyengültek a legnagyobb mértékben, ágazati mutatójuk 2,7 százalékkal csökkent. Az utazási cégek árfolyammutatója másfél százalékkal csökkent az ágazat eredményét veszélyeztető terrorfenyegetettség miatt. A Ryanair és az easyJet részvénye 2,2 és 1,7 százalékkal gyengült.

Szerdán Londonban kissé magasabban, 0,01 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, Frankfurtban a DAX index 0,45 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,32 százalékkal csökkent. Madridban 0,69 százalék, Milánóban 0,50 százalék volt az indexcsökkenés.

Az amerikai tőzsdék veszteséggel zárták a szerdai globális kereskedést, a csütörtöki azonban már az ázsiai piacokon vegyes indexekkel indult.

Az amerikai tőzsdeindexek az előző napi, négy hónapja a legnagyobb erősödés korrekciójaként zártak veszteséggel szerdán. A DJIA-30 index 0,40 százalékkal, az S&P-500 index 0,35 százalékkal, a Nasdaq Composite 0,30 százalékkal állt alacsonyabban.

Az európai tőzsdék nyitása előtt másfél órával a tokiói tőzsde 0,31 százalék veszteséget, a szöuli 0,35 százalék nyereséget mutatott. Sanghaj 0,13 százalékkal csökkent, Hongkong 0,07 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára is vegyesen alakult csütörtökön, a Brent 0,04 százalékkal 52,59 dollárra emelkedett hordónként, a WTI viszont 0,06 százalékkal 48,38 dollárra csökkent. Az arany ára alig változott, a határidős piacon a legközelebbi kontraktust 0,01 százalékkal jegyezték magasabban 1294,80 dolláron unciánként.

Az euró/dollár jegyzés sem változott lényegesen, az euró árfolyama 0,02 százalékkal 1,1806 dollárra csökkent.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »