Csoda Ikarus jár Szentendre és a Deák tér között

Csoda Ikarus jár Szentendre és a Deák tér között

Az enyészettől tavaly megmentett busz másfél méterrel hosszabb a klasszikus 280-asnál, a padlószintje pedig 18 centivel alacsonyabb.

Az Ikarus 284-es menetrendszerű forgalomban hétvégenként közlekedik a Deák Ferenc tér és Szentendre között szombat óta. A BKV a budapesti autóbusz-közlekedés centenáriumára újította fel a járművet, amely tulajdonképpen az első magyar tolócsuklósnak tekinthető, mivel a motor a csukló mögé került – olvasható a Vezess.hu-n.

A busz az Ikarus 280-asnál másfél méterrel hosszabb és 18 centiméterrel alacsonyabb padlószintű. Műszaki megoldásait tekintve már a születőfélben lévő 400-as család csuklós változatát, a majdani Ikarus 435-öst vetíti előre.

Tíz készült ebből a ritkaságból

A BKV-hoz egyetlen ilyen autóbusz érkezett, amely 1985 vége és 1987 eleje között teljesítette próbafutásait a 7A vonalon. Végül továbbra is a bevált és olcsóbb Ikarus 280-asok beszerzése folytatódott a kilencvenes évek elejéig, majd a modernebb Ikarus 435-ösök vásárlása mellett döntöttek. Az Ikarus 284-esekből mindössze tíz autóbusz, illetve egy trolibuszváltozat készült el.

A felújított 284-esnek is van fővárosi vonatkozása: a kétezres évek elején a BKV alvállalkozójának kocsijaként Csepelen, majd a kiskörúti villamosok pótlásakor lehetett utazni rajta. Ez a jármű 1984–89 között az Ikarusnál volt tesztbuszként, majd a Pannon Volánhoz került, ahonnan 2006-ban selejtezték. Később a BKV alvállalkozója, a VT-Transman üzemeltette Budapesten. 2010–2014 között magántulajdonban volt, majd az idén a BKV-hoz került, és felújították.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »