Csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülésért ült börtönben az úszóválogatott szövetségi kapitánya – Kiss László előbb lefogta, majd harmadikként maga is meggyalázta az elernyedt testű fiatal lányt

Csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülésért ült börtönben az úszóválogatott szövetségi kapitánya – Kiss László előbb lefogta, majd harmadikként maga is meggyalázta az elernyedt testű fiatal lányt

Csoportosan elkövetett erőszakos nemi közösülés bűntette miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték Kiss Lászlót, a Magyar Úszó Szövetség elnökségi tagját, az úszóválogatott szövetségi kapitányát, Százhalombatta alpolgármesterét – derítette ki a Privatkopo.hu és a Fullank.com. A súlyos bűncselekményt 1961-ben,, két akkori úszótársával közösen követte el a világhírű sportvezető, aki – a bírósági ítélet szerint – harmadikként lelte örömét az akkorra már védekezésre képtelen, „elernyedt” testű fiatal nőben…

Az 1962.február 17-én kihirdetett ítélet indokolása szerint a Ferencvárosi TC három akkori tehetséges úszója – Lantos László, Várszegi Lajos és a 21 éves Kiss László – 1961. július 2-án ismerkedett meg a Nemzeti Sportuszodában a Zsuzsanna keresztnevű fiatal hölggyel, akinek megtetszett Várszegi Lajos. Két nappal később Lantos a lányt Várszegi – a sportuszoda területén lévő – lakásába csalta, azzal, hogy ő is ott lakik és megmutatja neki az ingatlant. A férfi csókolózni próbált a nővel, majd annak tiltakozására kijelentette: közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg az meg nem történik. Dulakodni kezdtek. Ekkor megérkezett Várszegi Lajos és Kiss László, akiket Lantos beengedett. A három sportoló együttes erővel megtámadta a fiatal lányt, az ágyra lökték.

Idézet a jogerős bírósági ítéletből:

(…) A sértett karjait Várszegi a hátán összefogta, majd a száját befogta, őt ledöntve tartotta, Lantos pedig a sértettre nehezedve, annak lábait szétfeszítve, közösült vele. Ezután Kiss László fogta le a sértett kezét, illetve befogta a száját, Várszegi Lajos pedig fokról-fokra átvette Lantos helyét, majd ő is közösült a sértettel. Eközben … Zsuzsanna rosszul lett, így ellenállásától nem kellett tovább tartani, s ezért Kiss László fokozatosan elengedte őt, majd sorra kerülve közösült az elernyedt sértettel. Amikor a sértett feleszmélt és megmosdott, újból rájött a rosszullét, úgyhogy Várszegi Lajos és Kiss László idegcsillapítót is adtak neki. (…)

Felmerült egy másik nemi erőszak is

Az első fokon eljáró bíróság – folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt – Kiss Lászlót 5 év, Lantos Lászlót és Várszegi Lajost 4-4 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség mindhárom férfit további, egyrendbeli erőszakos nemi közösülés bűntettével vádolta, de abban az ügyben a bíróság, „bebizonyítottság hiánya” miatt, ejtette a vádat Kissékkel szemben.

A brutális bűncselekmény elkövetői fellebbeztek az ítélet ellen. A másodfokon eljáró bíróság – jogerősen – Lantos Lászlót 3 év 2 hónap, Várszegi Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Kiss Nagyfán töltötte büntetését.

A börtönből szabadulva Kiss László feltűnően gyors karriert futott be: 1965-ben már a Budai Spartacus főállású edzője volt, majd 1967-ben a klub vezetőedzőjévé nevezték ki, 1969-ben pedig az öttusa válogatott úszóedzője lett. A jelek szerint Kiss esetében a rovott előélet – „valamiért” – nem bizonyult hátránynak…

(A Privatkopo.hu megjegyzése: a hatvanas évek kemény kádári diktatúrájában „tiszta erkölcsi bizonyítvány” nélkül gyakorlatilag csupán segédmunkási állás betöltésére nyílt lehetősége az embereknek, tehát nem lehet teljességgel kizárni, hogy Kiss László valamilyen „együttműködést” vállalhatott az elnyomó rendszerrel.)

A mérhetetlenül aljas tett elkövetőjét 1993-ban a Magyar Úszó-szövetség alelnökévé választották, majd ugyanebben az évben a női úszó-válogatott edzője lett. 1999-ben a teljes úszóválogatott szövetségi kapitányává nevezték ki. A Magyar Úszó Szövetség elnökségének 2012-ben lett tagja, 2015-ben újraválasztották. 2014 novembere óta Százhalombatta város alpolgármestere.

Kiss László elismerései:

· A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008)

· Százhalombatta díszpolgára (2009)

· A Nemzeti Sportszövetség Életműdíja (2009)

· Prima Primissima díj (sport kategória) (2011)

· A Magyar Érdemrend nagykeresztje (2012)

· A magyar úszósport halhatatlanja (2013)

Megsértődött, lemondott, majd Orbán Viktor kérésére visszatért

A nemzetközi hírű sportszakember 2016. január 7-én lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztségéről, mivel Hosszú Katinka emlékezetes sajtótájékoztatóján „méltatlanul bántak vele”, az úszónő nem volt hajlandó szóba állni Kissel. „Még aznap este, a David Cameron angol kormányfővel folytatott tárgyalásai után telefonon felhívott Orbán Viktor miniszterelnök. Kérte, gondoljam át a döntésemet, hiszen az úszóknak szükségük van rám. Amikor Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke felkeresett, kérésével már nyitott kaput döngetett. Uszoda nélkül ugyan lehet élni, de nem érdemes” – nyilatkozta Kiss.

Gyárfás Tamás: „ne árnyékolják be a személyét!”

A Prvatkopo.hu megkereste a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfás Tamást.

Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését. Az ifjú korában elkövetettek elévültek, ha egy bűnös lerótta büntetését, akkor joga van újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba. Kiss László a mögöttünk lévő fél évszázadban a maga területén egyedit alkotott, szinte rendelkezik mindazzal a kitüntetéssel, amelyet egy sportvezető kaphat, különböző kormányok ismerték fel egyedi értékű teljesítményét. Tanítványai közül az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az olimpiai bajnok Kovács Ági, világbajnok Cseh László, az olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Güttler Károly emelkedik ki, de kapitányként is sikert sikerre halmozott. Tény, hogy a szerkesztői szabadság végtelen, személy szerint tehát csak kérhetem, javasolhatom, hogy a magyar sportban, de ugyanúgy a közéletben nagy tekintélyű Kiss László személyét ne árnyékolják be – írta válaszlevelében Gyárfás.

A Privatkopo.hu álláspontja szerint vannak olyan súlyos tettek, amelyek erkölcsi, morális értelemben soha nem évülnek el. Kiss László – társaival „együttműködve” – tönkretette egy fiatal nő teljes életét. Erre nincs, nem lehet mentség. A sportvezető-alpolgármester önmaga árnyékolta be a személyét – amikor több mint öt évtizeddel ezelőtt lehúzta a nadrágja sliccét…


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »