Csütörtökön tartják az I. Felvidéki Junior Expót Dunaszerdahelyen

Csütörtökön tartják az I. Felvidéki Junior Expót Dunaszerdahelyen

DUNASZERDAHELY. A Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége június 22-én a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Mûvelõdési Központban rendezi meg az I. Felvidéki Junior Expót, amely programja a brandépítés témakörében szakmai elõadásokat, illetve kiállítási és üzleti kapcsolatépítési lehetõséget kínál. A rendezvény kapcsán a szövetség elnöke, Iván Tamás portálunknak az idei tevékenységükrõl, az expó részleteirõl és további terveikrõl nyilatkozott.

Az Ön által irányított Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége január végén tartotta alapító kongresszusát. Az azóta eltelt szûk félévben mire helyezték a hangsúlyt?

– Örvendetes, hogy nagy érdeklõdés övezte szövetségünk hivatalos január végi megalakulását – hozzávetõleg kétszáz fiatal jelent meg az alapító kongresszuson. Azóta Felvidék-szerte hét regionális klubtalálkozót valósítottunk meg Királyhelmecen, Kassán, Rimaszombatban, Érsejújvárban, Párkányban, Komáromban és Dunaszerdahelyen. Azért, mert azt tapasztaltuk, hogy a hazai magyar vállalkozók többsége nemhogy országos, de még regionális viszonylatban sem ismeri egymást. Egyik elsõdleges célkitûzésünk tehát az volt, hogy összeismertessük õket, hiszen szükség esetén jól jöhet az, hogy ismerik és ki tudják segíteni egymást. Valamennyi összejövetelre mentorként tapasztalt, befutott vállalkozókat is meghívtunk, akik tanácsokkal is szolgáltak a fiataloknak. Jelezném: a közeljövõben további regionális klubtalálkozókat is tervezünk.

További prioritásunknak a vallalkozzokosan.sk elnevezésû portálunk beindítását tartottuk, ahol egyebek mellett rendezvényeinkrõl és terveinkrõl is olvashatnak az érdeklõdõk. Tanácsadói programunk keretében pedig könyvelõi, jogi, valamint marketinggel, arculattervezéssel és pályázatírással kapcsolatos tanácsokkal is szolgálunk. Online térképünkön egyenként név és vállalkozási terület szerint is bejelöltük az ifjú vállalkozókat, ezzel is megkönnyítve kapcsolatépítésüket.

Szövetségük jelenleg hány taggal mûködik és Felvidék-szerte egyenletes-e a tagság területi megoszlása?

– Tagságunk létszámát illetõen nemrég léptük át a 200 fõs határt. Korábban nem is reméltük, hogy aránylag rövid idõn belül közel 220 tagunk lesz. Háromötödük Nyugat-Szlovákiában, fõleg a Csallóközben él, a többiek pedig Gömörben és Kelet-Szlovákiában tevékenykednek. Ennek az aránynak az az oka, hogy a felvidéki magyarság javarésze is a gazdaságilag jobb helyzetben levõ Nyugat-Szlovákiában él, ahol emiatt több magyar vállalkozó is ténykedik, mint keletebbre.

– A következõ nagyszabású szakmai rendezvényük a csütörtökön Dunaszerdahelyen megvalósuló I. Felvidéki Junior Expo lesz. Miért éppen a Milliókat érõ márkák, márkaépítés mesterfokon témakörben zajlik majd a rendezvény, s hozzávetõleg hány érdeklõdõt várnak?  

– Június 22-én 8.30 órától a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Mûvelõdési Központban valósítjuk meg az I. Felvidéki Junior Expót, ahol mintegy 50 kis- és középvállalkozó kiállítása lesz látható, az IT-szektortól kezdve az építõ- és élelmiszeriparon át a mezõgazdaságig. Az Expóra, amely fõ témája Milliókat érõ márkák, márkaépítés mesterfokon, a kiállítókon kívül mintegy 250 kis- és középvállalkozót, illetve további érdeklõdõt várunk, akik már regisztrálták is magukat. A látogatók számára ugyanis a rendezvény díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Szövetségünk tagjai számára a kiállítás is díjtalan, nem tagok számára pedig a kiállítói díj 30 euró. Az efféle rendezvénybõl legtöbbet azok profitálhatnak, akik vállalkozásukkal saját régiójukon vagy esetleg Szlovákián kívül is szeretnének bemutatkozni. Ennek ellenére a kimondottan helyhez kötött vállalkozókat is szeretettel várjuk az elsõ expónkra. Tapasztalataink szerint a hazai kkv-ágazatban az egyik fõ gond az, hogy a piac telített, számos konkurenciával, versenytárssal kell a vállalkozóknak megbirkózniuk. A márkaépítés azonban lehetõséget nyújt kiemelkedni a versenytársak közül, megerõsíteni a vállalkozás pozícióját a piacon – ez indokolta témaválasztásunkat.

– Milyen programmal várják az újkeletû expo résztvevõit?

– Expónk programja egyszerre kínál szakmai elõadásokat a brandépítés
témakörében, illetve üzleti kapcsolatépítési lehetõséget. Hazai és magyarországi elõadóink tanulságos sikertörténetekkel szolgálnak majd. Példaértékû lehet a csallóközi Kukkónia márka és a Zwack-Unicum márka is. Eljönnek közénk olyan trénerek is, akik kimondottan a márkaépítéssel és a különféle eladási technikákkal foglalkoznak. Általuk is minden résztvevõ sok új ismerettel gazdagodhat. Mindezzel az a célunk, hogy lépésrõl lépésre megmutassuk a felvidéki vállalkozóknak, nem csak a „nagyoknak” adatott meg a brandépítés lehetõsége. Ebéd után pedig a vállalkozók közti ismerkedésre, tapasztalatcserére, egymás kiállításának a megtekintésére is sor kerül. Az üzleti kapcsolatépítés apropóján a legjobb tanácsom az lehet, hogy mindenki hozzon magával névjegykártyákat, hiszen a kapcsolati tõke szintén nagyon fontos értéket jelent! Jelenlétével megtiszteli rendezvényünket Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) országos elnöke is, aki majd arról az idei gazdaságfejlesztési csomagról beszél, amelyet a magyar kormány korábban a Vajdaságba, a Kárpátaljára, Erdélybe és a Muravidékre helyezett ki. Természetesen hasonló jelentõs támogatás érkezik a Felvidékre is.

– A kiállító vállalkozók közt versenyt hirdettek, s a legjobbnak ítélt kisvállalkozót 1000 euró összértékû PR- és médiacsomaggal díjazzák. Milyen szempontok alapján értékelnek majd a zsûritagok?

– Való igaz, hogy az I. Felvidéki Junior Expo kapcsán kiállítói versenyt hirdettünk „Márkaépítés mesterfokon” címmel. A jelenlévõ 45 kiállítót majd négytagú szakmai zsûri értékeli az alábbi szempontok szerint:
1. Kiállítói brosúrába leadott szakmai anyag minõsége, tartalma (PR,
marketing és értékesítés „vonzó ajánlat”, ill. „lehetõség”),
2. Standon való vizuális megjelenés,
3. Standon található szakmai anyagok minõsége, relevanciája (PR,
marketing és értékesítés „vonzó ajánlat”, ill. „lehetõség”),
4. Ügyfélkommunikáció – érdeklõdés esetén ügyfélbarát kommunikáció
valósul-e meg a standon.

A legjobbnak tartott vállalkozó díja egy 1000 eurós PR – és médiacsomag lesz, melyet a rendezvény végén adunk majd át.

A tagdíjon kívül milyen további anyagi forrásokból mûködik szövetségük?

– Szövetségünk szárnybontogatását a Nemzetpolitikai Államtitkárság anyagilag is segítette. Megjegyzem, dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár úr megígérte, hogy nyitóbeszédet mond az I. Felvidéki Junior Expón. Bár javarészt még a kapott támogatásból gazdálkodunk, de fõ célunk az, hogy mielõbb saját lábra álljunk, önfenntartóvá váljunk, hiszen milyen vállalkozói szövetség is lenne az, amelyet majd maguk a vállalkozók saját erõbõl nem tudnának fenntartani?

– Valószínûleg az i. Felvidéki Junior Expó után újabb programokkal, tervekkel szólítják majd meg a fiatal vállalkozókat. Mik a közeljövõ tervei?

– A nyár folyamán további regionális klubtalálkozókat tartunk majd. Õsszel pedig meg szeretnénk rendezni Az év vállalkozója elnevezésû versenyt, amit szövetségünk tagjai körében hirdetünk meg. Végül felhívnám az érdeklõdõk figyelmét arra a lehetõségre, hogy a www.vallalkozzokosan.sk oldalon folyamatosan lehet jelentkezni szövetségünkbe, amely igyekszik sokrétûen segíteni a hazai ifjú vállalkozók érvényesülését. Ez egy merõben új kezdeményezés a szlovákiai magyarság körében. Közösségünk megmaradásához ugyanis nemcsak kultúránk, anyanyelvünk és hagyományaink megtartására van szükségünk, de térségünk gazdasági fellendítése is létfontosságú. A hazai kis- és középvállalkozó erõsítõje, generátora lehet saját régiója gazdaságának, illetve kitartásával és elszántságával mindannyiunk hétköznapi hõse is egyaránt. Segítsük hát és tartsuk meg õket!


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »