Dánia 2018 májusáig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést

Dánia 2018 májusáig fenntartja az ideiglenes határellenőrzést

KOPPENHÁGA. Dánia 2018. május 12-ig fenntartja az ideiglenes határellenõrzést – jelentette be szerda este a királyság migrációs- és integrációs ügyekért felelõs minisztériuma az intézkedést terrorveszéllyel indokolva.

"Az (Európai Unión belüli) szabad mozgás elõfeltétele az unió külsõ határainak ellenõrzése. Eltekintve attól, hogy a jelenleg Dániába érkezõ migránsok és menekültek száma nem magas, sajnálattal kell megjegyeznünk, hogy az EU külsõ határai továbbra is erõs migrációs nyomásnak vannak kitéve" – közölte az Inger Stöjberg vezette minisztérium.   

"Ugyanakkor nem hunyhatunk szemet a terrorcselekmények veszélyének magas szintje felett, ezek Dánia ellen is irányulhatnak. Emiatt a kormány úgy döntött, egyelõre folytatja a határellenõrzéseket" – tette hozzá a tárca.   

Koppenhága 2016 januárjában döntött a határellenõrzés visszaállítása mellett, azután, hogy a szomszédos Svédország szintén így tett, ami Dánia felé terelte a Németország felõl érkezõ illegális bevándorlókat. A határellenõrzés keretében a dán rendõrség a dán-német határon található 15 határátkelõhely mellett kompkikötõket és a közös szárazföldi határokat vizsgálta át. Az ellenõrzésbe késõbb a hadsereg is besegített a rendõrségnek.

Dánia is tagja a belsõ határellenõrzés nélküli schengeni övezetnek, és egyike azon országnak, amely 2015-ben, a bevándorlók és menedékkeresõk százezreinek Európába érkezését követõen belsõ határellenõrzést vezetett be.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »