Danko: a végrehajtási amnesztiával foglalkozik hétfőn a koalíciós tanács

Danko: a végrehajtási amnesztiával foglalkozik hétfőn a koalíciós tanács

POZSONY. Az igazságügyi minisztérium műhelyéből származó, készülőfélben lévő végrehajtási amnesztiával foglalkozik majd hétfői ülésén a koalíciós tanács – közölte Andrej Danko házelnök, a kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti párt elnöke a közrádió Szombati Párbeszédek c. politikai vitaműsorában.

Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének elmondása szerint Lucia Žitňanská, a Most-Híd igazságügyi minisztere már konkrét intézkedésekkel kellene, hogy érkezzen az ülésre, amelyeket megvitatnak.  „S nem csupán a koalíción belül, hanem a kormányon kívül eső pártoknak is el lesz küldve" – közölte Danko, hozzátéve, hogy a Szociális Biztosító (SP), a Pénzügyőrség (FS) és az egészségbiztosítók képviselőit is bevonják a vitába.

Danko saját bevallása szerint fel fog lépni annak érdekében, hogy az adó, a szociális és az egészségügyi követelések kérdése is terítékre kerüljön. A házelnök az általános amnesztia híve a Szociális Biztosító részéről, ám szerinte az a gond, hogy a biztosító részére végrehajtó cégek hajtották be a biztosító által követelt összegeket, amelyek finanszírozására az államnak több tízmillió eurót kell előteremtenie.

„Minden egyes javaslatot támogatni fogunk, amely segít az embereknek” – mondta a Család Vagyunk (Sme Rodina) mozgalom elnöke, Boris Kollár. A végrehajtási amnesztia szerinte világos reakció a mozgalma által kifejtett nyomásgyakorlásra, ezért meg fogják szavazni azt. Kollár mindeközben nem kíván foglalkozni annak tényével, hogy a kormánykoalíció az ellenék által korábban előterjesztett, ám elutasított törvényjavaslatokkal rukkol elő. „Nem fogom őket ezért szidalmazni. A fő, hogy az emberek javát szolgálják” – mondta.

Danko állítja, hogy az ellenzéki javaslatokból gyakorta hiányzik a szakmaiság, ezért nem támogatja őket a kormánykoalíció. „Ez az amnesztiák esetében is így volt” – közölte a parlament elnöke, aki szerint a jogalkotáshoz hideg fej kell.

Danko büszke a pártja, az SNS műhelyéből származó, az önkéntes alapú, adó-és járulékmentes 13. és 14. havi fizetés bevezetését előirányzó javaslatra. Elmondta, ezt idővel kötelezővé szeretné tenni a jelentős adókedvezményeket és állami beruházásösztönzőket élvező cégek számára. „A 13. és 14 havi fizetést érintő javaslatommal kapcsolatban a V4-ek is érdeklődtek és jónak találták azt” – mondta Danko.

„Ki ad ma valakinek 13. és 14. havi fizetést? A bankok, a távközlési vállalatok és az informatikai cégek, de mi lesz az éhező völgyekben élőkkel?” – kérdezte Kollár, aki személy szerint inkább a járulékterhek csökkentésének híve.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »