Drámai állapotok Aleppóban

Átfogó humanitárius műveletet indított a szíriai és az orosz kormány az észak-szíriai Aleppóban, ahol három „folyosót” nyitnak az ostromlott városból távozni szándékozó civileknek, egyet pedig a fegyverletételre kész harcosoknak – közölte tegnap Moszkvában az orosz védelmi miniszter.

Szergej Sojgu felhívta a nemzetközi szervezeteket, hogy csatlakozzanak a művelethez. Az ENSZ szerint mintegy háromszázezer lakos rekedt a város keleti, felkelők fennhatósága alá eső területén.

Hírdetés

Az Amnesty International (AI) arra figyelmeztet, hogy humanitárius katasztrófa fenyeget Aleppóban. A nemzetközi emberi jogi szervezet budapesti irodájának lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint független és pártatlan humanitárius segítségre van azonnal szükség, hogy enyhíteni lehessen több ezer aleppói sorsán, akiknek

Az AI szerint a szíriai vezetés és az oroszok ígéreteit nem árt gyanakvással kezelnie az aleppóiaknak. Helyiek és orvosok mesélték a humanitárius szervezetnek, hogy a városban az elmúlt tíz napban mindennap bombáztak. Hét kórházat és egészségügyi intézményt ért légi csapás a napokban, s már csak három olyan kórház működik Aleppóban, amely sürgősségi ellátást tud nyújtani a sebesültek számára. A legtöbb áldozatot követelő csapások a város lakott részeit érik, azokat, amelyek távol vannak a fronttól és a katonai objektumoktól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »