Drasztikusan csökkent Macron népszerűsége

Drasztikusan csökkent Emmanuel Macron népszerűsége hivatalba lépésének első száz napjában. Az elnököt jelenleg kevesebben támogatják, mint elődjét, aki minden idők legnépszerűtlenebb francia vezetője: 100 nappal a hatalomra jutása után már csak 36 százalék támogatja. Ilyen sokat még az előző, szocialista elnök se vesztett a népszerűségéből. Macron a költségvetési megszorításai miatt népszerűtlen: csökkentene több szociális kedvezményt, de a hadseregtől is forrásokat vonna meg.

Napóleon óta Franciaország legfiatalabb vezetőjeként vette át a hatalmat Emmanuel Macron májusban. A centrista politikus legnagyobb sikere külpolitikai: vendégeskedett nála az amerikai és az orosz elnök, a német kancellárral együtt pedig épp az EU megújítását készítik elő – az uniós értékekkel szembemenő országok, például Magyarország nélkül.

Ha lehetséges ilyen rövid idő után bármit megállapítani, az az, hogy Macron újra nemzetközi szereplővé tette Franciaországot a médiában, diplomáciában. Ami a belpolitikát, munkaerőpiaci reformokat, a versenyképesség fokozását, hosszabb munkaidőt illeti, a kormány tárgyal a szakszervezetekkel – mondja egy szakértő.

Franciaország legnagyobb problémájának az alacsony termelékenység, a rövid munkaidő, a magas szociális juttatások számítanak. A munkaadók évek óta szeretnék elérni, hogy könnyebb legyen elbocsátani és felvenni embereket. Macron augusztusban szerezte meg ehhez a parlament támogatását, de erre még a szakszervezeteknek is rá kell bólintani.

Szeretnénk komolyan átalakítani a társadalmat, szeretnénk egyfajta mobilitást teremteni. A miniszterek, a parlament, mind azon dolgoznak, hogy növeljük a francia versenyképességet. Amíg a szakszervezetekkel is egyeztetünk, addig nem kell tiltakozásoktól tartanunk – mondja a kormányszóvivő.

Macron a választási ígéreteihez híven néhány szociális juttatást, például a lakhatási támogatást csökkentette, és visszavágta volna a hadsereg költségvetését is, de erről azóta is vita van a parlamentben, hiszen Franciaországban másfél éve riadókészültségben van a hadsereg.

Egyszer bejelentenek valamit, aztán az ellenkezőjét. Aztán megpróbálják kitalálni, mi is legyen. A parlament kapkod, Macron pártja tapasztalatlan fiatalokkal van tele, szóval érthető, hogy nincs visszafogottság – mondja egy párizsi nyugdíjas.

Elemzők szerint a megszorító intézkedések miatt csökkenhetett Marcron népszerűsége. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »