Durván nekiment Angela Merkelnek a bajor miniszterelnök

Sürgősen irányváltásra van szükség Berlinben az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről, különben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) választói támogatottsága a 30 százalékos határ alá süllyed – nyilatkozott szerdán Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Horst Seehofer az Angela Merkellel szerda este Berlinben folytatott megbeszélése elé időzített nyilatkozatában kiemelte, hogy a támogatók lemorzsolódásának feltartóztatásához az uniópártoknak ismét világosan meg kell fogalmazniuk, hogy mit akarnak elérni, mi a tervük Németországgal.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a kancellári hivatalban tartandó egyeztetéstől, azt mondta, hogy “nem sokat”. A CDU részéről rögtön jelezték, hogy Horst Seehofer indokoltan vár keveset a találkozótól. “Az Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóit nem tudjuk AfD-s lózungokkal visszahódítani. Ez számunka néppártként nem járható út, és nem is akarunk erre az útra lépni” – reagált a CSU vezetőjének nyilatkozatára Volker Kauder, a CDU/CSU szövetségi parlamenti (Bundestag) frakcióvezetője, CDU-s képviselő.

“Angela Merkel és én nem fogunk változtatni menekültpolitikánkon” – húzta alá a frakcióvezető.

A kancellári hivatalban este kezdődött megbeszélésen először Angela Merkel és Horst Seehofer tárgyal, majd csatlakozik hozzájuk Sigmar Gabriel alkancellár, a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) elnöke. A találkozó célja előkészíteni az egy hét múlva szélesebb körben tartandó koalíciós egyeztetést, amelyen kialakítják a nyári törvényhozási szünetig tartó időszak politikai napirendjét.

A CDU/CSU választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint a 32-36 százalék közötti sávban van. A menekültválság tavaly nyári elmélyülése előtt még 40 százalék körül volt a pártszövetség támogatottsága. A CSU szerdán azért is bírálta a berlini vezetést, mert Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy nyilatkozatában utalt arra, hogy adott esetben nem újítják meg a tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzés folytatására május 12-ig tartó uniós engedélyt. Horst Seehofer kifogásolta, hogy Berlin nem egyeztetett az ügyben leginkább érintett Bajorországgal, és úgy vélte, hogy a belügyminiszter nyilatkozata ilyenformán az “önkényeskedő kormányzati stílus” megnyilvánulása.

Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, hogy a sajtó eltúlozva tálalta a tárcavezető vonatkozó – kedden Ausztriában tett – nyilatkozatát. Valójában nincs szó a határellenőrzés befejezésére irányuló határozott szándékról, hanem csak arról a reményről, hogy ha minden jól alakul, az uniós engedély lejárta után vissza lehet térni a schengeni belső határok nyitottságához – mondta a szóvivő.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »