Durvul a helyzet: vádesküdtszéket hozott létre a Trumpék elleni vizsgálatot vezető ügyész

Vádesküdtszéket hozott létre a tavalyi amerikai elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller.

Megfigyelők a fejleményt nagyon jelentősnek értékelik. A vádesküdtszék – más kifejezéssel: nagy esküdtszék – létrehozása ugyanis jóval több eszközt ad a vizsgálatot vezető Muellernek ahhoz, hogy bizonyítékokat kutathasson fel, bírság terhe alatti idézéseket adhasson ki, vagy tanúkat idézhessen meg. Az amerikai jogrendszerben a nagy esküdtszék mérlegeli, hogy az adott bizonyítékok elég erősek-e ahhoz, hogy bűnvádi eljárás indulhasson, vagyis végső soron az esküdtszék dönthet a vádemelésről.

Az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozó egyik jogi szakértő, Paul Callan volt ügyész szerint ez azt jelentheti, hogy Robert Mueller – aki “megörökölte” a már folyamatban lévő vizsgálatot – olyan információkra bukkanhatott, amelyeknek bűnügyi felelősségre vonás lehet a következményük. Donald Trump jogászcsapatának egyik ügyvédje, Jay Sekulow viszont azt nyilatkozta a Fox televíziónak, hogy “ez nem szokatlan lépés”.

A Reuters brit hírügynökség csütörtök esti információi szerint a nagy esküdtszék már ki is adott bírság terhe alatti idézéseket a 2016 júniusában Donald Trump idősebb fia, veje és Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő közötti találkozóval összefüggésben.

Az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás végigkíséri Donald Trump elnökségének első hat hónapját. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mellett kongresszusi bizottságok is vizsgálják az “orosz szálakat”. Moszkva mindig cáfolta a beavatkozás vádját, Donald Trump pedig azt cáfolja folyamatosan, hogy a választási kampányban összejátszott volna Oroszországgal.

A CNN hírtelevízió – meg nem nevezett hírforrásokra hivatkozva – azt jelentette, hogy szövetségi nyomozók állítólag Donald Trump és munkatársai Oroszországhoz fűződő üzleti-pénzügyi kapcsolatait vizsgálják. Jay Sekulow, Trump egyik ügyvédje azonban ezt az információt – szintén a CNN televízióban – cáfolta, mondván, erre vonatkozó dokumentációt soha senki nem kért tőlük.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »