Egy másik festménye alatt bukkantak rá Magritte elveszettnek hitt, híres alkotására

Egy másik festménye alatt bukkantak rá Magritte elveszettnek hitt, híres alkotására

René Magritte belga szürrealista művész egy négy részre vágott festményének utolsó, hiányzó darabját fedezték fel egy brüsszeli múzeumban a művész egy másik festménye alatt röntgenvizsgálat segítségével.

A La pose enchantée című festményt 1927-ben állították ki, majd visszakerült Magritte-hoz, öt évvel később pedig nyoma veszett. Az 1967-ben elhunyt festőművész magával vitte a sírba a titkát a képnek, amely két, egyik karjával oszlopra támaszkodó meztelen nőt ábrázol. A mű első darabját 2013-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeumában, a Le portrait című, 1935-ben festett kép alatt találták meg, két további darabot pedig a későbbiekben Stockholmban és Norwichben. A kép negyedik részére Magritte 1935-36-ban festette rá God is Not a Saint című alkotását. A belga Királyi Képzőművészeti Múzeum munkatársainak a Liege-i Egyetemen működő Európai Archaeometriai Központ segítségével sikerült felfedeznie a puzzle hiányzó darabját.

„A röntgensugár láthatóvá teszi, hogy mi található a festmény alatt. Természetesen meglepetés volt, hogy a La pose enchantée utolsó darabját találtuk meg, ugyanakkor ezeknél a technikáknál megszokott, hogy különböző folyamatokat lássunk” – mondta el David Strivay, az egyetem professzora. Szakértők szerint a festő azért vágta darabokra a képet, mert a vásznakat újra fel akarta használni, feltehetően azért, mert nem volt pénze újat venni. Strivay emlékeztetett, hogy Magritte a szürrealista mozgalom nemzetközileg is kiemelkedő alkotója volt. Hozzáfűzte: örömmel foglalkozik a festő műveivel, mert a vizsgálatok rávilágítanak arra, hogyan is dolgozott a művész.

A festmény korábban fellelt részei közül egy a Norwichi Kastélymúzeum gyűjteményében rejtőzött a La condition humaine című festmény alatt, amelyet 1935-ben készített a művész. A stockholmi Modern Múzeumban pedig egy szintén 1935-ből származó Magritte-kép, a Le model rouge alatt leltek meg egy újabb darabot az eredeti alkotásból. A La pose enchantée-ről annak idején készült egy fekete-fehér fénykép. A teljes mű virtuálisan restaurálva már látható a Magritte Múzeumban, amely a művész több mint 40 képét őrzi.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »