Egy panellakás is lehet nagyon drága, ha jó helyen van

Töretlen a panellakások népszerűsége – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint 20 ezer hirdetés alapján készült. Bár kapcsolódnak bizonyos rossze lőítéletek az ilyen házakhoz, a lakások akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek, mint a téglából épültek, sokszor jobb az elosztásuk – több szobájuk van, mint az azonos alapterületű, régi lakásoknak – és az elmúlt években jelentősen csökkent a fenntartási költségük is.

Ezek miatt a lakótelepi lakások iránti kereslet folyamatosan növekszik, de a panelpiacon belül is jelentős árkülönbségek vannak országszerte és a különböző fővárosi kerületek között is. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei első félévben a fővárosban a III. kerületi Lajos utcai lakótelep lakásai iránt volt a legnagyobb érdeklődés. a második helyén a Pillangó utcai lakótelep szerepel, a harmadik pedig a XIII. kerületi Gyöngyösi utcai lakótelep.

http://mno.hu/

Az árak tekintetében más a sorrend: az újlipótvárosi lakótelepen hirdetik a legdrágábban a panellakásokat, az átlagos négyzetméterár ott 473 ezer forint. A hirdetési árak alapján a szintén XIII. kerületi Vizafogó utcai lakótelep lakásai is drágának számítanak 444 ezer forintos átlagárral négyzetméterenként. A XI. kerületi kelenföldi, albertfalvai és gazdagréti lakótelep lakásai mellett a III. kerületben a Rómaifürdőn lévő panelek szintén négyzetméterenként 400 ezer forint feletti áron szerepelnek a kínálatban.

A III. és XIII. kerületi panelek viszonylag magas árait elsősorban az elmúlt évtizedben elvégzett energetikai korszerűsítések és a jó közlekedés indokolja, míg a XI. kerületi panellakások értékét a 4-es metró átadása jelentősen megnövelte az elmúlt években.

A fővároson belül a legolcsóbbak közé sorolhatóak az újpalotai, a békásmegyeri, az újpesti, valamint a kaszásdűlői lakótelepek, az itt található lakások négyzetméterára 285-321 ezer forint között szóródik.

http://mno.hu/

A vidéki városok közül a Budapest közelében lévő Érden, Pomázon lévő panellakások voltak a legnépszerűbbek az idei első félévben a keresések alapján, de a váci panelek is keresettek voltak.

Az árak szempontjából is a főváros közelében lévő településeken a legmagasabbak az árak. Budaörs a legdrágább, az ottani lakótelepen 386 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét, majd Budakeszi és Solymár következik 378 ezer forintos, illetve 344 ezer forintos átlagárral.

Az országban legolcsóbban pedig Komlón, Ózdon és Mezőhegyesen kínálják a panellakásokat, utóbbi településeken mindössze 53-67 ezer forint az átlagos négyzetméterár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »