Egy Romániában élő szlovák férfi: A románok nem akarnak meggazdagodni, inkább méltóságteljesen akarnak élni

Egy Romániában élő szlovák férfi: A románok nem akarnak meggazdagodni, inkább méltóságteljesen akarnak élni

Németországban és Ausztriában is élt, ám az életcélját mégis Romániában találta meg. Jaroslav Šimon szerint Románia hasonlít Szlovákiához, és bizonyos dolgokban a románok példaként állhatnának előttünk.

 

Miért döntött úgy, hogy elhagyja Szlovákiát?

 

Az én esetben szükségmegoldásról volt szó. Turócszentmártonban volt egy kávézóm, ami nem bizonyult sikeres vállalkozásnak, így fél évvel azután, hogy bezártam úgy döntöttem, hogy elmegyek Németországba. Ott ismertem meg a jelenlegi barátnőmet, aki Romániából származik. A fiunk születése után közösen döntöttünk úgy, hogy Romániában telepedünk le.

 

Mi az, ami meglepte Romániában? Van valami, amit a mai napig nem szokott meg?

 

Nehéz bármi rosszat is írni. Szerintem nekünk, szlovákoknak már hozzá kellene szoknunk az extrém dolgokhoz. Ami Romániában talán a legrosszabb, az az infrastruktúra. Annak ellenére, hogy az utakat szépen megjavították, mégis kevés van belőlük. Sok városban hiányoznak az elkerülők utak, ezért óriási dugók vannak az utakon. Csúcsforgalomban végighaladni a városon igazán nagy problémát jelent. (…) Az egyetlen dolog, amit nem szoktam meg az a forróság. Nyáron Romániában átlagosan 40 fokig szökik a hőmérő higanyszála.

 

Miképpen tekintenek az idegenekre Romániában? Egyenragúnak érzi magát?

 

Azt, hogy nem vagyok idevalósi, leginkább a kommunikáción érződik meg. Nagyon sokan nyelvjárásban beszélnek, amit nagyon nehezen értek meg. Ám ennek ellenére nagyon kedvesek az emberek, azzal pedig nincs semmi problémájuk, hogy idegenek is élnek közöttük. Romániában kevés szlovák él, így a származásommal kapcsolatban csak pozitív reakciókkal találkoztam.

(…)

 

Van valami, ami Szlovákiában mindennapi dologonak számít, ám Romániában fel kellett adnia?

Hírdetés

 

Személy szerint semmin sem kellett változtatnom, mert a románok úgy fogadnak el, amilyen vagy. Megértik, hogy más kultúrából származol, így az ünnepségeiken nem fogsz úgy táncolni, ahogy a többiek. A körben táncolás valami olyan különleges dolog, amit egyetlen román sem hagyna ki.

 

Mit hozna át Romániából Szlovákiába?

 

Egyértelműen az élethez való hozzáállást. A románoknak gazdag a történelmük és sokan, akik átélték a 80-as éveket azt mondják, hogy nagyon nehéz idők voltak azok, amikor elkobozták a termést és fél napig kellett sorban állniuk a kenyérért. Ennek köszönhetően az emberek megtanultak egymásnak segíteni, ami a mai napig jellemző rájuk.

 

A szomszédok a közös grillezések, sütögetések során találkoznak, és ha szükség van rá, akkor segítik egymást. A románok nem szeretnének minden áron meggazdagodni, inkább méltóságteljesen és nyugodtan szeretnének élni. Ez pedig meglátszódik az élethez való hozzáállásukon és azon, hogyan viszonyulnak a másik emberhez.

 

Ha szeretne valamit elintézni a hivatalokban, akkor ugyanolyan bürokráciával találkozik, mint nálunk?

 

Attól függ. A migrációs hivatalban mindent probléma nélkül sikerült elintéznem köszönhetően a helyieknek, akik segítettek az iratokkal. Itt is találkozni a bürokráciával, de messziről sem olyan katasztrofális a helyzet, mint nálunk. Az alkalmazottak emberségesen viselkednek, ami Szlovákiában inkább a ritka jó tapasztalatok közé tartozik. Természetesen, tisztelet a kivételnek.

(…)

 

Van valami tipikus szlovákiai, ami hiányzik Romániában?

 

Lehet, hogy viccesen fog hangzani, de a mustár. Éltem már Németországban és Ausztriában, jelenleg Romániában, de a mustárunk mindenhol hiányzik. Ja, és természetesen a szlovák édességek. Mindemellett Románia hasonló ország, mint Szlovákia, így nincs sok minden, ami kimondottan hiányozna.

 

Aktuality.sk, Slovák v Rumunsku: Domáci sa nesnažia zbohatnúť, chcú iba dôstojne žiť

 

The post Egy Romániában élő szlovák férfi: A románok nem akarnak meggazdagodni, inkább méltóságteljesen akarnak élni appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »