Egy szinten Orbán, Merkel és Putyin?

Egy szinten Orbán, Merkel és Putyin?

Az Európai Unióba igyekvő Szerbiában a többség még csatlakozáspárti, de csökkenőben van az integráció támogatottsága. A kormány re­torikája kifejezetten unióbarát, de ragaszkodik a Moszkvával való jó viszony fenntartásához is. Mint belgrádi utunk során kiderült, a magyar miniszterelnökre kiemelten figyelnek déli szomszédunknál.

Merkel, Orbán, Putyin – rajtuk kívül, gondoljunk bármit is róluk, kit lehet igazi vezető politikusként emlegetni az európai politika színterén? Jadranka Joksimovic, Szerbia EU-integrá­cióért felelős tárca nélküli minisztere tette fel ezt a kérdést Belgrádban, amikor uniós országokból érkező újságírók – köztük a Magyar Nemzet munkatársa – csoportjának vázolta fel országa csatlakozási esélyeit. Az Aleksandar Vucic vezette kormány tisztségviselője azután rukkolt elő meglepően őszinte véleményével, hogy az EU vezetői válságáról beszélt. Lapunk azt kérdezte Joksimovictól, hogy véleménye szerint a szerbek Merkelt vagy inkább Orbánt választanák, ha uniós politikusok közül kellene kiemelni valakit. A tárca nélküli miniszter azt mondta, Merkellel rokonszenveznének, mivel Németország általában véve sokat segített Szerbiának.

Hírdetés

Ami Putyint, illetve a hagyományosan jó szerb–orosz viszonyt illeti, az érezhetően érzékenyen érinti Belgrád uniós kapcsolatait. Ivica Dacic szerb külügyminiszter „teljes mértékben elfogadhatatlannak” nevezte az EU nyomásgyakorlását Szerbiára, hogy a nyugat-balkáni ország hangolja össze külpolitikáját Brüsszelével, azaz vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben. A belgrádi diplomácia vezetője megerősítette: Szerbia az Európai Unió tagja kíván lenni, de olyan lépésekre nem hajlandó, amelyek ellenkeznek nemzeti érdekeivel.

Elemzők úgy vélik, a nagyhatalmak mindig hatással voltak a Balkánra, de az Oroszország és a Nyugat közötti jelenlegi feszültség miatt ez most még hangsúlyosabb, éppen ezért Szerbiának – akárcsak a többi kisebb országnak a régióban – nincs lehetősége teljesen önálló politikát folytatni, azt mindig úgy kell alakítania, hogy közben a saját érdekeit is szem előtt tartsa. A Vajdaságma hírportál által idézett Dragan Janjic úgy véli, Szerbia érdekei az Oroszországhoz fűződő viszonyában elsősorban az energetikát és a kereskedelmet érintik. A Beta hírügynökség főszerkesztője szerint Oroszország érdeke jelenleg az, hogy minél távolabb tartsa Szerbiát bármilyen uniótól, szövetségtől, és így megtarthassa befolyását az országban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »