Egy zsák pénzből csinálna forradalmat a kormány kedvenc költője

Egy zsák pénzből csinálna forradalmat a kormány kedvenc költője

Amikor már úgy látszott, hogy az elapadó támogatások miatt az irodalmi élet elsüllyed az állami érdektelenségben, az utolsó pillanatban kötelet dobtak az íróknak.

Az Orbán János Dénes által vezetett Kárpát-medencei Tehetséggondozó (KMTG) Nonprofit Kft. irodalmi pályázatot hirdetett, amely a hazai környezetben példátlanul magas fődíjakkal csábítja az alkotókat. A szervezet honlapján múlt pénteken megjelent kiírás szerint a vállalkozókedvű szerzők négy kategóriában küldhetik el munkáikat: regény, vers, novella és mese. Utóbbi három kategóriában egy-egy millió, míg a regény esetében ötmillió forint üti a markát a legjobb pályamunka alkotójának.

Hírdetés

A díjazás mértéke még akkor is meglepő, ha tudjuk, hogy a Magyar Idők kulturális rovatát is irányító Orbán János Dénes – saját bevallása szerint – tudja, melyik ajtón kell kopogtatni a pénzért. Eddig legalább 850 millió forintos állami támogatást zsebelt be a 2016-ban létrehozott tehetséggondozó, miközben az egyik legjelentősebb irodalmi szervezet, a nagy múltú József Attila Kör tavaly 760 ezer forintot kapott a működési költségeire. A KMTG pályázati ajánlata azonban a többi hazai irodalmi díjjal való összevetésben nyeri el valódi jelentését. Az eddig legmagasabb összeggel járó Aegon művészeti díj hárommillió, míg a Libri irodalmi, illetve közönségdíja egy-egy millió forinttal jár. Ez tehát azt jelentheti, hogy a mecenatúrában is élre törne Orbán János Dénes és csapata.

Valószínűleg nem véletlen, hogy jócskán rálicitálnak még az Aegon-díjra is, hiszen az irodalmi életben komoly összefogás alakult a KMTG ellen. A tehetséggondozó szervezet mentorprogramot hirdetett fiatal írók számára, erre válaszul több író független és ingyenes mentorálásba kezdett, hangsúlyozva, hogy szerintük Orbán János Dénesék túlzó állami támogatása kártékonyan hat a kulturális életre. Ennek fényében a most kiírt pályázat díjazása azt is üzenheti: ha szellemi tőkével nem is megy, a tehetséggondozó egy zsák pénzzel kitörhet az elszigeteltségből.

A KMTG az olvasóbarát irodalmat képviseli – áll a kiírásban –, ezért is bízzák a pályamunkák elbírálását tanárokra, könyvtárosokra, művelődésszervezőkre, akik mindenki másnál „jobban ismerik az olvasói igényeket”. Orbán János Dénes többször hangsúlyozta, a magyar irodalom elszakadt a valóságtól, a 888.hu-nak adott interjúban azonban utat mutatott: „Rá kell baszni az asztalra. (…) Azt szeretnénk, ha lennének ismét olyan fiatalok, akik forradalmat csinálnának.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »