Egyesülés, katonai államcsíny, patthelyzet?

Csoma Mózes egyetemi docens, ELTE Koreai Tanszék vezetője elmondta: az első forgatókönyv szerint Dél-Korea és Észak-Korea egyesülésével létrejönne az egyesült Korea Dél-Korea zászlaja alatt. A második forgatókönyv szerint – aminek szerinte nagyobb esélye van – Észak-Korea kínai szatellit állam lenne, kínabarát katonai államcsíny után. A harmadik pedig a mostani patthelyzet változatlanságát feltételezné 15-20 év múlva, harcias és fenyegetőző Észak-Koreával. Ez utóbbi valószínűségét növeli, hogy az elmúlt 25 évben fennmaradt a patthelyzet, a nemzetközi közösségek szankciói ellenére. Váratlan fejleményt ugyanakkor sosem lehet kizárni – vélekedett.
    
Frank Tibor, Amerika szakértő szerint a második világháború utáni helyzet nyomainak eltűntetéséről van szó, „hetvenvalahány” év után itt az ideje a rendezésnek. Hozzátette: hosszú készülődés előzte meg azt a múlt heti nyilatkozatot, ami Guam megtámadásáról szól. (A KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön közölte, Phenjan augusztus közepéig elkészíti a két amerikai támaszpontnak otthont adó Guam elleni rakétatámadás tervét, és ezután csak Kim Dzsongun észak-koreai vezető döntésétől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.)
    
Véleménye szerint a cél nem csak Guam, mert az Egyesült Államokról van szó: ha ugyanis a szigetet támadás éri, akkor Amerikát éri támadás. Mindez jól kigondolt manőver – jegyezte meg.
    
Csoma Mózes kitért arra, az észak-koreaiak azt akarják, hogy az Egyesült Államok minél hamarabb menjen bele a kétoldalú közvetlen tárgyalási folyamatba. A szomszédos dél-koreai közhangulat teljesen normális, a háborús fenyegetőzés ott nem úgy jelenik meg, mint a világsajtóban.
    
Rámutatott: 1953-ban nem ért véget a koreai háború, nemzetközi jogi szempontból mai napig fegyverszünet van érvényben, békeszerződés nincs. Észak-Korea egyedül maradt szövetséges nélkül a kilencvenes évek óta, azóta tart az észak-koreai atomprogram. A legutóbbi észak-koreai fenyegetés Guam rakétatámadásáról azt a célt szolgálja, hogy világhír legyen, Észak-Korea tökéletesen tisztában van a nemzetközi média működésével – fejtette ki.

Hírdetés


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »