Egymilliárd iPhone talált gazdára – Tűnőben a varázs

Egymilliárd iPhone talált gazdára – Tűnőben a varázs

Az Apple szerdán jelentette be, hogy eladta az egymilliárdodik iPhone-t, csaknem napra pontosan kilenc évvel (2007. június 29.) az okostelefon-piacot alapjai­ban átrendező készülék első generációjának boltokba kerülése után. – Sosem törekedtünk arra, hogy mi gyártsuk a legtöbb készüléket, a célunk mindig a legjobb előállítása volt. Köszönöm az Apple minden munkatársának, hogy naponta segítettek megváltoztatni a világot – méltatta a sikert Tim Cook vezérigazgató a szerdai alkalmazotti nagygyűlésen. Az ikonikussá vált iPhone-nak oroszlánrésze volt abban, hogy az Apple a világ legértékesebb tőzsdei cégévé váljon, s a készülék továbbra is a cég forgalmának nagyobbik részét – mintegy kétharmadát – adja.

Hiába azonban az örömteli bejelentés, az egy nappal korábban közzétett negyedéves pénzügyi adatok arra emlékeztetnek, hogy már tűnőben van az iPhone varázsa. Az Apple a június 30-án végződő harmadik pénzügyi negyedévében 40,4 millió iPhone-t adott el, ami alapos csappanás az egy évvel korábbi hasonló időszak 48 milliós értékesítése után, de még mindig jobb, mint az elemzők által várt 40,02 millió.

Hírdetés

További aggodalomra ad okot, hogy az eladások már a második negyedéve zuhannak 13 év töretlen növekedés után. Az amerikai információtechnológiai óriáscég az elmúlt három hónapban 7,8 milliárd dollár nyereséget – részvényenként 1,42 dollár profitot – termelt 42,36 milliárd dollár bevétel mellett. Az előző év azonos időszakához képest az eredmény 27 százalékkal, az eladások pedig 14,6 százalékkal csökkentek.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »