Egymilliós kis kelet-ázsiai muszlim nép miatt kaphat össze Putyin az egyik leghűségesebb emberével

Egymilliós kis kelet-ázsiai muszlim nép miatt kaphat össze Putyin az egyik leghűségesebb emberével

Több mint egy millióan tüntettek hétfőn Groznijban a mianmari rohingják üldöztetése ellen, a „muszlimok elleni népirtásnak” minősítve az ottani eseményeket – közölte belügyi forrásokra hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A spontánnak látszó demonstrációt minden bizonnyal Kadirovék szervezték, hogy ezzel is nyomatékot adjanak különvéleményüknek a mianmari, muszlim vallású rohingyák ügyében.

A grozniji megmozdulás részvevői arra szólították fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását a mianmari erőszak leállítása érdekében.

A Kremlt azonban nem igazán érdekli az alig egymilliós kisebbség sorsa. A rohingyák évtizedek óta jogfosztott állapotban élnek a délkelet-ázsiai országban, kitéve a buddhista többség gyűlöletének és meg-megújuló erőszakhullámának. Közel százezren már elmenekültek a környező államokba, ám akadnak olyanok is, akik a fegyveres ellenállást választják. Például az  Arakáni Rohingja Üdvhadsereg (ARSA), akik a  múlt héten összehangolt támadást indítottak több rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen. Válaszul a mianmari hadsereg „tisztogatási műveletbe” kezdett. A harcokban több mint négyszáz ember – zömében rohingja gerilla – vesztette életét.

Hírdetés

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten egyértelműen a mianmari kormány mellett foglalt állást, és elítélte a arohongya lázadók akcióit.

Emögött elsősorban az áll, hogy Moszkva – saját jól felfogott érdekében – az ehhez hasonló konfliktusokban általában abból az elvből indul ki, hogy az emberi és kisebbségi jogok mindig az adott ország belügyeit képezik. (Ez alól természetesen a határon túli – elősorban Ukrajnában és a Baltikumban élő – oroszok ügye jelent kivételt.)

A kérdés a magát elkötelezett muszlimnak beállítani igyekvő Kadirov eddig rendíthetetlennek tűnő Putyin-hűségét komolyan próbára teheti. A csecsen vezető azt követeli az orosz kormánytól, hogy egyértelműen álljon ki a rohingyák védelmében.

„Ha Oroszország támogatni fogja ezeket a sátánokat (a mianmari kormányhadsereget), akik ma bűncselekményeket követnek el, akkor ellene vagyok Oroszország álláspontjának, mert saját megítéléssel, saját állásponttal rendelkezem.” – hangoztatta a tüntetőknek küldött videóüzenetében Kadirov.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »